Volkswagen stäms på grund av elbilsbrand

Branden på fartyget Felicity Ace har redan kostat VW-gruppen fler hundra miljoner kronor. Nu stäms tillverkaren från två håll.
Annons

Vi rapporterade i februari 2022 om fartyget Felicity Ace som brann utanför Azorerna. På skeppet fanns omkring 4 000 bilar från Volkswagen-koncernen. Nu ligger allihop, inklusive fartyget, under vatten.

Förlusten för Volkswagen har estimerats till över 155 miljoner dollar.

Dramat är inte över. Nu skriver Bloomberg att VW-gruppen har blivit stämda av fartygsoperatören Mitsui OSK Lines och Allianz SE som var de som tog hand om försäkringen för Felicity Ace.

Branden sägs ha startat av ett brinnande litiumjon batteri i en Porsche. Mest troligt är det då Taycan det rör sig om. Vilken variant vet vi inte. Vid tidpunkten hade Macan inte visats. Det skulle även kunna röra sig om någon av tillverkarens laddhybrider. FOTO: Magnus Fröderberg

Anledningen till stämningen är att Volkswagen ska ha misslyckats med att informera om riskerna, och de nödvändiga försiktighetsåtergärder som krävs, vid transport av bilar med litiumjonbatterier.

Branden ska nämligen ha startats av en brinnande elbil från Porsche, enligt stämningarna. Om så är fallet och om det går att bevisa ska nu bestämmas i rättgångar.

Volkswagen har bekräftat stämningen men har inte velat lämna någon ytterligare kommentar.

Några av bilarna som gick upp i rök var 15 Lamborghini Aventador Ultimae. FOTO: Lamborghini

Några av de mer unika bilar som försvann ner på havets botten är de totalt 165 Bentley som gick förlorade. Totalt 85 stycken Lamborghinis sjönk och 168 bilar från Porsche fick aldrig träffa sin nya familj.

Detta enligt en ofullständig lista publicerad av Motor1. Dessutom behövde Lamborghini återuppta produktionen av modellen Aventador för att kunna leverera de 15 stycken Ultimae-varianter som gick ett tråkigt öde till mötes.

Annons
Annons
Rulla till toppen