Mystiskt Volvo-fel – dör efter 800 timmar

En populär funktion i många Volvo-bilar lägger av efter exakt 800 timmar och kostar 20 000 att laga. ”Vi har inte specificerat det”, uppger Volvo.
Annons

Efter 800 timmar och 23 minuter dog bränslevärmaren på Martin Arwidssons Volvo XC70.

– De är programmerade att sluta fungera, säger han till Aftonbladet.

Han fick ett kostnadsförslag från Volvo på omkring 20 000 kronor för att byta styrenhet eller hela värmaren. Martin Arwidsson tyckte det var lite väl mycket pengar och började söka runt på nätet.

– Jag hittade hundratals andra som också hade en värmare som stannat efter 800 timmar, säger han.

På nätet hittade han också en betydligt billigare lösning.

– Du programmerar om timmarna och nollställer dem. Då funkar värmaren igen. Det går på tio minuter.

”Johans mek o fix” visar på Youtube hur man programmerar om bränslevärmaren med en utrustning som kostar några hundralappar.

Han köpte fem bränslevärmare från skroten och tre av dem hade lagt av på grund av tidsspärren. De kommer från bilar tillverkade mellan 2008 och 2012.

Bensin- och dieselvärmarna i Volvos bilar tillverkas av Webasto. De rekommenderar inte att man programmerar om dem själv.

Magnus Holst, presschef på Volvo Cars Sverige, uppger till Aftonbladet och ViBilägare att de inte specificerat någon sådan begränsning till underleverantören Webasto. Enligt honom känner inte Webasto heller till någon tidsspärr.

”Johans mek o fix” har dock sina teorier om varför värmarna lägger av efter exakt 800 timmar:

– Det kan finnas flera orsaker. Till exempel att man behöver byta packningar i brännaren då eller för att det har med säkerhet att göra. Men verkstäderna verkar inte veta om det här, vilket är lite konstigt säger han till Aftonbladet.

Annons
Annons
Rulla till toppen