Svenska vägar klarar inte Nato-kraven

Många svenska vägar är för dåliga för att uppfylla Nato:s krav på vägstandard, enligt en analys från Transportföretagen.
Annons

Sverige ligger efter med underhållet av vägnätet. Den så kallade underhållsskulden har ökar från 16,5 miljarder kronor till 19,1 miljarder, visar organisationen Transportföretagens årliga analys.

Med Sveriges inträde i Nato ställs krav på att stora militärstyrkor kan transporteras genom landet. Elva procent av vägarna är dock i så dåligt skick att de inte uppfyller Natos krav för transporter. Detta drabbar även den civila transportsektorn genom sämre framkomlighet och ökad risk för skador.

– Sveriges Natomedlemskap har gett ytterligare ett argument till varför vi behöver satsa mer på underhållet. Det behövs en långsiktig och finansierad underhållsplan för det svenska vägnätet med målet att halvera underhållsskulden till år 2030, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Fältsjukhus under transport. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Enligt Transportföretagens prognos kommer underhållsskulden öka till 46 miljarder kronor om tio år om inte mer pengar satsar på vägunderhåll.

Annons
Annons
Rulla till toppen