Ny teknik jagar fusk med reseavdrag

Skatteverket har tröttnat på fusk med reseavdrag och skärpt kontrollerna. Fem av sex får avslag eller ändring på avdraget uppger Skatteverket. 665 miljoner har hittills sparats in.
Annons

Under de senaste två åren har Skatteverket nekat 665 miljoner kronor i reseavdrag sedan kontrollmetoderna skärptes och ny automatiserad teknik infördes för att hitta vilka deklarationer som behöver fingranskas. Träffprocenten är hög.

– Kontrollen inriktas mot deklarationer där risken för fel bedöms som särskilt stor. Fem av sex av de kontrollerade fick avslag eller ändring på avdraget, vilket innebär att urvalet var träffsäkert. Vi ser även beteendeeffekter året efter, genom att färre kontrollerade yrkar reseavdrag, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

För att ha rätt till avdrag för resa med egen bil krävs en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med kollektivresa. Endast utgifter över 11 000 kronor ger rätt till avdrag.

År 2023 höjdes avdraget för bilresor till och från arbetet från 18,50 kronor per mil till 25 kronor per mil. Det går även att få avdrag om man nyttjar förmånsbil, motorcykel, moped och cykel.

– På skatteverket.se finns en hjälptjänst där det går att räkna ut om resor ger rätt till avdrag. Många missar att rätten till avdrag för bilresor förutsätter en tidsvinst på minst två timmar per dag för kortaste vägen mellan bostaden och arbetsplatsen, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Här kan du beräkna ditt reseavdrag.

Regeringen vill behålla reseavdraget, men höjer milersättningen
Annons
Annons
Rulla till toppen