Guide: Så snabbt tar du bort dålig lukt och fläckar med nya bilvårdsmedel från Turtle Wax

Vem vill ha en bil som är smutsig invändigt? Det sänker både trivselnivån och andrahandsvärdet. Att inte fler bilägare fräschar upp sin bil beror nog mest på okunskap. Du kan själv återställa din bil till nybilsskick invändigt och det är inte alls svårt – eller tar lång tid. Vad väntar du på?

Guide: Så snabbt tar du bort dålig lukt och fläckar med nya bilvårdsmedel från Turtle Wax
Genom att välja bilvårdsprodukter från Turtle Wax får du ett snyggt resultat och kan jobba snabbt.

En fläckig och illaluktande bilinredning sänker andrahandsvärdet på din bil, i värsta fall med många tusenlappar. Men det finns effektiva bilvårdsmedel som gör rengöringen både rolig och snabb.

Turtle Wax har utvecklat flera nya rengöringsprodukter som kan återställa din bil i nyskick och även ge den där fräscha nybilsdoften. Bilvårdsmedlen är inte alls svåra att använda och om du följer instruktionerna under bilderna, lite längre ned på sidan, kommer du att förvånas över hur lätt det är att återigen få bilen riktigt snygg invändigt.

Innan du kavlar upp armarna och sätter igång med arbetet vill vi dock sträcka upp ett varningens finger: använd inte rengöringsprodukter som är avsedda för hemmet. De är som regel alldeles för starka och har felaktiga egenskaper för en bilinredning. Hushållsprodukter är inte snabbjobbade, inte lika effektiva och i värsta fall kan de leda till fläckar som inte går att ta bort. Väljer du produkter från Turtle Wax får du ett bra resultat och sparar tid.

Att göra rent sin bil invändigt kräver inga specialverktyg. Men det man bör skaffa är en uppsättning bra mikrofiberdukar. En bilinredning kan bli ganska smutsig och då har mikrofiberdukarna en suverän förmåga att absorbera damm och smuts. Till sin funktion är de helt överlägsna frottéhanddukar och torkpapper – välj mikrofiberdukar och du sparar mycket tid.

Turtle Wax har tagit fram flera mikrofiberdukar för inredningen, avsedda antingen för allmän rengöring eller fönsterputs. För att jobba effektivt kan man behöva flera mikrofiberdukar, när en mättats med smuts tar man en ny duk och fortsätter jobba. Mikrofiberdukar görs rena i tvättmaskin, 60 grader utan sköljmedel, sen är de redo igen för nästa tvätt. Man ska inte använda sköljmedel, eftersom det "klibbar ihop" de tunna trådarna i väven.

Det du däremot kan överväga är att köpa en bra våt- och torrdammsugare, eller grovdammsugare som de också kallas. Investeringen är inte så hisnande – priserna börjar runt 400 kronor – men tidsbesparingen är stor. Genom att blötlägga fläckar på klädsel och mattor går det att lösa upp smutsen och sedan suger man upp vätskan i grovdammsugaren.

En ny blötläggning och uppsugning med våtdammsugare gör materialet ännu renare och med ett par upprepade behandlingar får man ett strålande rent resultat. Efteråt kan man låta inredningen stå och torka över natten, förslagsvis med öppna dörrar (glöm inte slå av kupébelysningen).

Gör dock inte misstaget att använda en vanlig dammsugare från hemmet. De drar sin kylluft från insugsröret och genom motorn. Finns det vatten i luften kan det leda till kortslutning och en förstörd dammsugare.

Följer du våra tips nedan kan vi garantera ett snyggt resultat och en riktigt fräsch inredning. Och du vet väl hur man brukar säga? Det är insidan som räknas – även för bilar!

Vi börjar med att dammsuga upp all lös smuts på klädsel och mattor. En kraftfull grovdammsugare underlättar och ett smalt, platt munstycke gör att man kommer åt nästan överallt. Försök bända isär sömmarna i stolarna för att verkligen komma åt all smuts som gömmer sig. Här fanns det några sandkorn längst ner och vill det sig illa kan de nöta av tråden i sömmen, då spricker klädseln upp.

Då kan vi fortsätta med att rengöra klädseln, som i den här bilen består av både skinn och tyg. Turtle Wax Power Out Leather Cleaner & Conditioner är en ny produkt som används till skinnklädsel. Förutom rengöringen innehåller produkten också Turtle Odor-X, en aktiv luftförbättrare som verkar på molekylnivå och är aktiv i upp till 30 dagar. Förpackningen är smart utformad med en mjuk borste längst upp. Spraya på, vänta någon minut och sedan är det bara att borsta rent och torka av. Priset är cirka 125 kr/styck.

Den främre delen av framstolarna är gjort i någon typ av ljus, syntetisk alcantaraklädsel. Här har blåjeans och annat lämna sina tydliga spår. Vi sprayar på Turtle Wax Power Out Clean & Protect, väntar en minut och borstar sedan försiktigt. Är man tveksam är det alltid bäst att först testa rengöringen på ett mindre, inte så synligt område. Vi lät klädseln torka över natten och på bilden till höger ser vi att det blev ett perfekt resultat, som nytt igen.

Till övriga ytor i bilens inredning använder vi de här tre produkterna. Turtle Wax Dash & Glass Cleaner är en unik produkt som rengör både plast, vinyl (konstläder) och glas. Medlet lämnar inga rester alls och man "kladdar" inte, eftersom det fungerar på alla ytor. Kostar cirka 129 kr/styck. Turtle Wax Power Out Odor-X är en effektiv rengöring för textilier som även "äter upp" dålig lukt, kostar cirka 124 kr/styck. Turtle Wax Microfiberduk Interior suger upp allt damm och lämnar en helt ren yta. Väldigt snabbjobbat ihop med de två andra medlen, kostar cirka 45 kr/styck och det kan behövas två eller flera för att städa en hel bil.

Det unika med Turtle Wax Dash & Glass Cleaner är att medlet fungerar på alla ytor, bara att spraya på. En mjuk tandborste underlättar när man vill få rent i alla små springor, där dammkornen gärna gömmer sig. När man fått rent är det bara att torka upp med Turtle Wax Microfiberduk Interior. Ytan blir helt ren, utan någon glans. Vill man tillföra lite glans finns det andra medel, men viktigt är att först få riktigt rent.

Tuggummi i mattorna kan vara ett elände att få bort. Men det går faktiskt ganska lätt om man använder WD-40, ett universalspray som även fungerar som fläcklösare. Genom att spraya WD-40 i klädseln släpper tuggummit från fibrerna. Lite pillrigt jobb men efter en stund har man fått bort allt tuggummi. Avsluta genom att torka torrt med papper.

En annan ny produkt hos Turtle Wax är Easy Clean Stain Remover, en typ av skumgummi med nästan magisk förmåga att ta bort fläckar. Här ser det ut som någon kladdat med en tuschpenna och fläcken går inte bort med fönsterputs. Starka lösningsmedel som aceton ska man absolut inte använda på en bil, då det kan ge bestående fläckar. Ytan smörjs in med en liten dusch av Turtle Wax Dash & Glass Cleaner, sen är det bara att gnugga försiktigt. Fläcken gick bort på två sekunder! Easy Clean Stain Remover är väldigt effektiv i bilar med ljus klädsel och en förpackning kostar cirka 45 kronor.

Ett av de sista momenten när interiören ska fräschas upp är att putsa alla glasytor. Här använder vi återigen Turtle Wax Dash & Glass Cleaner i kombination med Turtle Wax Dash & Glass Towel. Mikrofiberduken har en mycket tät väv som är speciellt avpassad för glasytor. Använder man en vanlig putstrasa så flyttas bara smutsen runt på glaset, men Turtle Wax Dash & Glass Towel är helt fantastisk på att suga upp smutsen och ge ett perfekt resultat direkt.

Även om man gjort rent alla utvändiga interiörytor Turtle Wax Power Out Odor-X kan det ändå dröja sig kvar dålig lukt. Den kan komma från ventilationskanalerna och de är i princip omöjliga att rengöra utan att demontera stora delar av inredningen. Men då kan man använda Turtle Wax Odor-X Whole Car Blast. Parkera bilen utomhus med motorn igång, ställ fläkten på full hastighet och stäng intaget så att luften recirkulerar. Sätt även luftkonditioneringen på full kyla. Placera Turtle Wax Odor-X Whole Car Blast centralt i bilen och tryck på knappen, stäng därefter bilen. Efter några minuter kan man slå av motorn men behåll dörrarna stängda i 15 minuter. Odor-X är en aktiv luftförbättrare men långvarig effekt, upp till 30 dagar. En förpackning kostar cirka 99 kronor.

För de av oss som har djur i bilen kan det vara ett stort problem med dålig lukt och hårstrå som är svåra att få bort. Turtle Wax har tagit fram en rengöringssats som heter Power Out Pet Mess Kit (kostar cirka 249 kr/styck). I satsen ingår två medel för att rengöra och få bort dålig lukt, båda innehåller den aktiva luftförbättraren Odor-X. Dessutom följer det med en svamp som inte verkar så avancerad, men i själva verket är otroligt effektiv på att fånga upp hårstrån. De av er som har hund i bilen vet att pälsavfallet kan borra sig in i bilklädseln och nästan vara omöjligt att få bort. Men den här svampen från Turtle Wax klämmer fast stråna och drar dem ut ur klädseln och mattorna. En produkt man inte kan vara utan när man provat den, fungerar lika bra på möbler och mattor hemma.