Nya Turtle Wax 1 & Done Compound – för snabb och säker polering

I vår introducerar Turtle Wax den helt nya produktserien Hybrid Solutions Pro – bilvårdsprodukter som gör det möjligt att ta professionell rekondkvalitet hem till garaget. Det första steget till en perfekt lack är 1 & Done Compound & Finish.

Nya Turtle Wax 1 & Done Compound – för snabb och säker polering

Turtle Wax jobbar ständigt med att förbättra sina produkter, och med den nya Hybrid Solutions Pro-serien har de överträffat sig själva än en gång. Det här är bilvård för de som bara nöjer sig med det bästa och mest långvariga resultatet, och gör det för första gången möjligt att få till ett professionellt resultat hemma i garaget.

1 & Done Compound & Finish är det första steget mot en perfekt lack. Medlet består av en unik slip- och polerteknologi som gör det enkelt och säkert att korrigera eventuella felaktigheter, som oxidation och tvättrepor, innan lacken sedan förseglas med ett vax. Det geniala med just den här produkten är att samma medel kan användas till både grov- och finpolering, beroende på vilken svamp du använder. Med en ull- eller mikrofiberrondell på polermaskinen klarar medlet att ta bort repor från ett tusenkornigt sandpapper, samtidigt som det också lämnar en högblank yta efter ett pass med en mjuk polersvamp.

Tack vare längre torktid och reducerad värmekänslighet är medlet också enkelt att jobba med, och kan med lätthet torkas bort från lacken efter polering utan att lämna rester efter sig.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det första steget är att tvätta bilen noggrant så att lacken är helt ren och fri från smuts som annars kan orsaka repor under poleringen. Använd vid behov en Turtle Wax Clay Bar för att få bort den sista och mest envisa smutsen. Med en mikrofiberduk torkar vi lacken utan att orsaka repor.

När bilen är ren och torr är det dags att inspektera lacken. Små tvättrepor och märken är väldigt vanligt, även på helt nya bilar, och dessa gör att djupet och glansen i lacken försämras. Det är också därför som poleringen kommer att ge det mest märkbara visuella resultatet. Lys med en stark lampa rakt uppifrån för att bättre se lackens skick. På en perfekt yta kommer du inte se några defekter, bara en reflektion av lampan. Om din bil redan ser ut så behöver du inte polera den alls, och du kan gå vidare direkt till att lägga på vax. Eftersom polering är en reduktiv process, där du tar bort en liten bit av lacken varje gång, är tumregeln att göra det så lite som möjligt.

Vår BMW är nästan helt ny, men som ni ser på bilden är lacken långt från perfekt. Vi hittade gott om tvättrepor som förmodligen orsakats av en dåligt underhållen maskintvätt, samt den här fläcken efter en fågelskit. De här skadorna jobbar vi enkelt bort i nästa steg.

Nu är det dags att välja en lämplig polerrondell till maskinen. 1 & Done Compound & Finish är en smart produkt på det sättet att den fungerar för både finpolering och grövre arbete, beroende på vilken rondell du använder. För djupa repor eller kraftig oxidering är det bäst att börja med en rondell i lammull eller mikrofiber, för att sedan köra finliret med en mjuk svamp. På det här sättet kan du använda 1 & Done Compound & Finish för hela processen. Medlet klarar att ta bort sliprepor från 1000-kornigt sandpapper med en ullrondell, och lämnar en högblank yta efter en passage med en mjuk svamp. Till vår bil använde vi en vinröd Turtle Wax Hex/Cone Pro, vilket är lagom för de tvättrepor och fläckar vi vill jobba bort här.

Välj sedan ut en avgränsad yta att jobba på och sprid ut polermedlet jämnt över ytan. Polera i ett korsmönster i omkring 30 sekunder, eller tills du tror att du är färdig, och torka sedan bort medlet och inspektera ytan. Om det fortfarande är repor kvar upprepar du processen tills du är nöjd. Tänk alltid på att inte polera för mycket – det är bättre att lämna kvar en lite djupare repa än att polera bort all lack från bilen.

Efter en omgång med polermaskinen såg motorhuven på vår BMW ny ut igen. Märket efter fågelskiten och reporna vi noterade tidigare är nu helt borta, och lacken är redo att förseglas med ett vax.

Nästa steg är att vaxa bilen med något av vaxerna i Turle Wax Hybrid Solutions Pro-serie. Här beskriver vi hur den processen går till.

SEAB har varit svensk distributör av Turtle Wax och andra bilvårdsvarumärken i mer än 50 år. Deras produkter säljs hos återförsäljare online och i välsorterade varuhus i hela landet. Besök deras hemsida för mer information.

Läs också: