Mercedes-Benz EQV – lyxiga elbilen med plats för åtta

Nu har de första Mercedes-Benz EQV kommit till Sverige. En helt eldriven MPV i premiumsegmentet. Bilen har ett batteri på 100 kWh som ger en räckvidd på upp till ca 38 mil och som kan snabbladdas 10 – 80 % på under en timme.

Mercedes-Benz EQV – lyxiga elbilen med plats för åtta
Advertisement Advertisement

Eldrivna EQV har samma rymliga premiumkaraktär som Mercedes-Benz V-Klass och har liksom den en verkligt flexibel inredning. Du kan få bilen med sex, sju eller åtta sittplatser som går att flytta och vända i skenor till ett flertal kombinationsmöjligheter. Och du kan ta ut alla de bakre stolarna och få ett gigantiskt lastutrymme. Skjutdörrar på båda sidor gör den lätt att lasta – oavsett om det är människor eller saker som ska in.

Motorn är på 204 hk med ett vridmoment på 362 Nm och driver på framhjulen. Batteriet på 100 kWh är placerat under golvet vilket ger en låg tyngdpunkt och fina vägegenskaper. Räckvidden är upp till omkring 38 mil och förbrukningen är cirka 3 kWh per mil.

LÄS MER: Är det dags för ditt företag att köra elektriskt? Testa på 1 minut

Precis som på Mercedes-Benz EQC går det att styra hur mycket bromskraft som ska återvinnas till batteriladdning när föraren släpper gaspedalen eller bromsar. Genom att använda paddlarna på ratten kan regenereringen ställas i fem steg – från att bilen rullar fritt (motorväg) till att den bromsas in kraftigt (stadstrafik) på ett sätt som gör att bromspedalen nästan aldrig behöver användas. I auto-läget väljer bilen själv nivån baserat på data från vägmärken, navigator och bilens egen radar och kameror.

 

Ladda på 45 minuter

Laddkontakten finns i främre stötfångaren och bilen stödjer både AC- och DC-laddning. Med laddning från  laddstolpe eller en laddbox används ombordladdaren på 11 kW och det tar då upp till ca tio timmar att ladda bilen fullt. EQV fixar snabbladdning i upp till 110kW, vilket innebär att laddning från 10–80% går på cirka 45 minuter. 

LÄS MER: Mercedes-Benz EQV: Nya elbilen som är rena företagardrömmen

Genom att koppla bilen till Mercedes me Charge kan den som kör EQV få tillgång till automatisk betalning på fler än 300.000 laddplatser i Europa, inklusive IONITYs snabbladdare. I Sverige fungerar Mercedes me Charge på mer än 70 % av alla offentliga laddplatser.

 

 

Alla fördelarna med Mercedes-Benz EQV:

Navigationen i EQV planerar rutter utifrån var det är lämpligt att ladda och berättar i förväg hur mycket energi som kommer att finnas kvar, hur länge bilen kommer behöva laddas och vad energin kostar just där. Dessutom är laddningstiden med i beräkningen när navigationen räknar ut beräknad ankomsttid.

Navigationen är en del av Mercedes-Benz röststyrda och intelligenta infotainmentsystem MBUX som gör att du kan styra många av bilens funktioner med rösten. Säg till exempel bara "Hej Mercedes, det är lite för kallt" så höjer bilen temperaturen.

LÄS MER: Nya Mercedes EQV: Den rymliga elbilen för det aktiva livet

En smart funktion är att EQV har så kallad förklimatisering. Du kan enkelt ange beräknad avresetid så att bilen värms eller kyls till behaglig temperatur i förtid. Är bilen då inkopplad på laddström så används inget av batteriets kapacitet till detta.

Mycket säkerhetsfunktioner

EQV kan fås med det mesta tänkbara i säkerhetsväg. Vägmärkesassistans är standard och ser till att du inte missar någon hastighetsbegränsning eller råkar köra in på en enkelriktad gata. Dödvinkelassistans och  kurshållningsassistans är också det standardutrustning. Du kan också få den med adaptiv farthållare DISTRONIC som med radar håller avståndet till framförvarande bil.

LÄS MER: Efterlängtade nyheten: Nya Mercedes EQV är lyxiga elbilen med plats för hela familjen

Mercedes-Benz EQV 300 SE Edition kostar från 865.400 kronor och berättigar till 60.000 kr i klimatbonus. Skatten på elbilar är endast 360 kr/år och den som laddar hemma har en energikostnad på cirka 4,50 kr per mil*. Förmånsvärdet är på bara 6.711 kr per månad brutto. Det betyder att om du har 50% marginalskatt så kostar det dig bara ca 3.356 kr/mån att ha en EQV som tjänstebil.

LÄS MER: Här kan du läsa mer om Mercedes-Benz EQV

*Beräknat på 2019 års genomsnittliga elpris på 1,50 kr/kWh inklusive moms och skatter.

Fakta: Detta är EQ Ready

EQ Ready är en kostnadsfri smartphone-app som visar om ett byte till en elbil eller en hybridmodell skulle vara praktiskt för dig. Appen registrerar via din smartphone de sträckor som du kör med din bil varje dag - oavsett bilmärke. Genom en analys av dina individuella körvanor jämför appen dessa med flera parametrar ifrån el- och laddhybridbilar där resultatet visar om du skulle nå dina destinationer med eldrift. Den ger också rekommendationer om vilken modell ifrån smart eller Mercedes-Benz som passar dig bäst.

Ladda ner appen EQ Ready här:
Nedladding för Apple
Nedladdning för Android