Film: Nya Audi S3 – Busbil med 333 hk

Kamelvarning och överstyrning! Så kan man sammanfatta första smakprovet av nya Audi S3.
Annons

Den första Audi S3 kom för 25 år sedan. Då med en 1,8-liters turbofyra på 210 hk. Nu är den senaste versionen snart här med en tvåliters fyra på 333 hk – som skickar iväg bilen till 100 km/h på 4,7 sekunder.

Men det viktigaste är kanske inte nykomlingens acceleration utan de vässade vägenskaperna där den bakre diffen spelar huvudrollen. Tack vare den variabla vridmomentsstyrningen kan kraften steglöst skickas till valfritt bakre hjul, antingen för att vrida in bilen i kurvan och g öra färden säkrare, eller för att bjussa på ännu mer överstyrning – i Dynamic Plusläget.

På ett avsnitt med hårnåls-serpentinvägar förvandlas bilen till en rallydriftare, och den vassare styrningen hjälper till att öka underhållningsgraden.

Om modellen kommer till Sverige är högst oklart eftersom försäljningsvolymen förmodligen skulle bli blygsam när det finns en RS3, som bjussar på ännu mer sportbilsegenskaper och ytterligare en cylinder – till glädje för alla förbränningsmotorentusiaster. Ska man köpa en bensindriven sport-Audi vill man nog ha värsta sorten!

Annons
Annons
Rulla till toppen