Elbilsrabatter på väg försvinna i flera stater: "Väldigt kontraproduktivt"

Elbilsrabatter på väg försvinna i flera stater: "Väldigt kontraproduktivt"
Elbilsförsäljningen i USA, som redan motsvarar en betydligt mindre andel än i Sverige, riskerar att minska när flera stater tar bort subventionerna. Foto: Bigstockphoto

Elbilar gick i praktiken från att rabatteras till att straffbeskattas i staten Georgia för snart två år sedan. Elbilsrabatten på 5.000 dollar blev istället till en extra registreringsavgift på 200 dollar, som motiverades av att elbilar inte ger några skatteinkomster på bensin. Försäljningen av elbilar störtdök, skriver New York Times.

Vi har sett samma typ av politik även på den här sidan Atlanten. I Danmark är subventionerna på elbilar på väg bort och försäljningen har kollapsat helt.

Flera stater i USA har planer på att införa en slags straffbeskattning på elbilar, och det är inte bara i traditionellt republikanska stater, där motståndet mot förnybar energi och miljömyndigheten EPA har varit starkt. Även i demokratiska stater kan rabatterna tas bort. Det handlar om exempelvis Colorado, Illinois, Utah och Indiana.

Förutom ökade utsläpp innebär de slopade subventionerna en osäkerhet för biltillverkare som satsar, eller vill satsa, på elbilar.

Trump planerar att skrota reglerna som säger att biltillverkarna måste sänka den genomsnittliga förbrukningen till en viss nivå om några år, uppger flera källor. Han skulle i så fall ge efter för biltillverkarnas lobbybrev, där de klagar på att det inte finns någon efterfrågan på elbilar och laddhybrider och att omställningen till eldrift därför hotar amerikanska jobb.

"Det är förbryllande. Det är väldigt kontraproduktivt", säger Matt Jones, demokratisk senator i Colorado, till New York Times.

Donald Trump planerar att lätta på utsläppsreglerna – något som biltillverkarna vädjat om i flera lobbybrev. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rimligt att elbilarna får subventioner för att öka försäljningen.
Ja
57
6
Nej