BMW samarbetar med Jaguar/Land Rover om nya elbilar

BMW samarbetar med Jaguar/Land Rover om nya elbilar

BMW var tidigt ute med elbilar i form av i3 som lanserades redan 2013. Den bygger på en egen plattform som var dyr att utveckla, och nu letar BMW efter nya sätt att spara pengar för framtidens elbilar.

Nu verkar det som att BMW hittat en partner – i form av Jaguar och Land Rover.

Den brittiska biljätten var inte alls lika snabba ur startblocken när det gäller elbilar, men har nu lanserat eldrivna crossovern I-Pace. Den har fått en del kritik av auto motor & sports testlag, inte minst för sin korta räckvidd, men har ändå vunnit många priser i bilvärlden.

Planen är nu att de båda biljättarna tillsammans ska utveckla nästa generation elbilar. Det görs framför allt för att spara kostnader, men också snabba på tempot i utvecklingen av nya modeller. Ett team med anställda från både Jaguar/Land Rover och BMW ska vara stationerat i München.

BMW:s drivlina ska användas av britterna

Rent konkret handlar samarbetet på kort sikt om att Jaguar/Land Rover ska använda femte generationen elbilsdrivlina i nya modeller. Den drivlinan får premiär i BMW iX3 nästa år. Det är en relativt kompakt drivlina där nästan allt är ihoppackat till en enda enhet.

Jaguars elbil I-Pace använder en elektrisk drivenhet från e-AAM, en division hos stora koncernen American Axle som tog över många av de ingenjörer som tidigare jobbade på Saab i Trollhättan före konkursen. Vad som händer med det samarbetet inför framtida elbilsmodeller är oklart.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tror jag kan bli riktigt bra!
Ja
162
30
Nej