Ny milstolpe för Tesla i Europa: över 6.000 Superchargers på 601 platser

Tesla firar nu en ny milstolpe i Europa: man har installerat över 6.000 av sina Supercharger-laddare här.

Ny milstolpe för Tesla i Europa: över 6.000 Superchargers på 601 platser
Den nya Superchargerstationen i Flachau, Österrike.

Teslas Superchargernätverk har länge varit en av tillverkarens USP:ar. Till skillnad från andra tillverkare har man valt att bygga ett eget nätverk av snabbladdare i de marknader där man finns.

Den första europeiska Supercharger-laddaren ska ha installerats i Norge 2013 i samband med att Model S anlände till Europa, uppger Tesla i ett pressmeddelande. Vidare noterar man att när Model X lanserades 2016 hade antalet Superchargers vuxit till 1.267. 2019 när Model 3-leveranserna började fanns det totalt 3.711 Superchargers över hela Europa.

Utbyggnadstakten har ökat de senaste två åren och igår nåddes en ny milstople. Då invigdes Supercharger nr 6.000 i Flachau, Österrike. Enligt Tesla ska deras europeiska laddnätverk nu möjliggjort "över 2,4 miljarder körda Supercharge-kilometer".

Kanske eftersom vd Elon Musk även driver rymdfartsföretaget SpaceX som sedan länge har siktet inställt på planeten Mars tar man till några kosmiska jämförelser.

"Sedan Model 3 lanserades har Tesla-ägare rest sträckor som motsvarar fler än 3.000 tur-och returresor till månen eller cirka 22 tur-och returresor till Mars med Europas Supercharger-nätverk", skriver företaget.

 

Totalt ska det nu finnas 6.039 Superchargers på 601 platser i 27 länder i Europa. I Sverige finns 488 Superchargers på 43 platser.

Sedan den första "V1"-modellen av Superchargern på 150 kW installerades har man även släppt två uppdaterade versioner. V3-laddaren som först började dyka upp i Sverige i höstas har en maxeffekt på 250 kW.

I dagsläget kan inte förare av andra elbilar använda Superchargers. I vintras uppgav Elon Musk dock att samtal förs med andra tillverkare om att ändra på det. Vilka tillverkare det skulle vara är okänt. Men rykten gör dock gällande att det kan handla om Aptera Motors.

Teslas Superchargernätverk är deras bästa säljargument.
Ja
57
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.