Teslas bättrar siffrorna – och Model 3 kommer snart

Tesla har levererat bokslutet för fjärde kvartalet 2016 och därmed också sammanfattningen av hela året. Omsättningen ökade med hela 73 procent till sju miljarder dollar,...
Annons

Tesla har levererat bokslutet för fjärde kvartalet 2016 och därmed också sammanfattningen av hela året. Omsättningen ökade med hela 73 procent till sju miljarder dollar, jämfört med fjolåret.

Vinstmålet för Q4 blev en miss, men det berodde till stora delar på att Tesla köpte upp SolarCity för 300 miljoner dollar. Omsättningen under Q4 blev 2,28 miljarder dollar, något mer än analytikerna på Wall Street hade förutspått. Bilproduktionen håller tempot, enligt Elon Musk:

”Vi förväntar oss att leverera mellan 47.000–50.000 Model S och Model X under första halvåret 2017, och det är i så fall en ökning med 61–71 procent jämfört med samma period förra året,” sa Elon Musk under onsdagskvällens telefonkonferens.

Produktionsplanen för Model 3 ligger fast, och det är i sig själv en framgång då Tesla tidigare fått kritik för att så ofta flytta fram sina uppsatta mål. Tesla Model 3 ska börja produceras i juli (2017) och man sätter full fart i produktionen under september. Målet är att nå upp till produktionstakten 5.000 Model 3 per vecka till slutet av året. Det bör innebär att de första Tesla Model 3 kan levereras till kund under fjärde kvartalet 2017.

Under juli ska man också presentera Tesla Model 3 i sitt slutgiltiga, färdiga utförande. Då ska det finnas en ”bygg-din-bil” funktion på Teslas sajt som visar de olika varianterna och tillbehören.

Batteritillverkningen i Gigafactory 1 (det kommer fler batterifabriker) är igång. Under 2017 ska Tesla bestämma var de följande fabrikerna ska etableras. Integreringen av SolarCity i Tesla fortsätter och går enligt plan. Elon Musk berättade också att samtliga fordon som byggs av Tesla nu har all den hårdvara som behövs för att köras ”fullt autonomt”.

Något behov av ytterligare kapital finns inte i nuläget, enligt Elon Musk, men han uteslöt heller inte att ett sådant behov kan uppstå i framtiden. Frånvaron av negativa besked i bokslutet är förstås positivt för Tesla (som inte längre heter Tesla Motors) och det innebär sannolikt en kursuppgång när handeln sätter igång senare idag i USA.

När det gäller fabrikerna ska Tesla bestämma var Gigafactory 2, 3, 4 och möjligtvis också 5 ska placeras senare under året. Flera europeiska länder har tävlat med varandra om den Gigafactory som ska hamna i Europa.

Annons
Annons
Rulla till toppen