Alrik Söderlind: "När det kommer från Miljöpartiet är det helt obegripligt"

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag förstår ingenting, eller så förstår jag allt!

Vi börjar med det första obegripliga spåret: Miljöpartiet tar bort incitamentet för att välja en eldriven tjänstebil. Förmånsbeskattningen blir den samma oavsett drivlina!

Visst blir drivmedlet billigare för den som väljer en elbil, men handlar det om tjänstekörning kan man lika gärna välja en Audi RS4 som en Audi e-tron – typ! Det är livsbejakande och helt underbart på sina vis, men när det kommer från Miljöpartiet är det helt obegripligt.

Det främjar absolut inte omställningen till elektrifierat.

Om något behöver elbilar stöttas rejält för att folk med glädje ska välja en eldriven bil – och med glädje tänker jag kanske främst på plånboksglädjen. Den andra biten med härlig gaspedalsrespons, tyst gång och billiga mil lär de upptäcka när de väl fått sin bil…

LÄS MER: Regeringens nya förslag – en kalldusch för förmånsbilisten

Många Norrmän har omfamnat sina elbilar eftersom det gjort deras bilinnehav mindre kostsamt.

Dags för spår två, där allt verkar glasklart: Miljöpartiet vill sänka nybilsförsäljningen, minska bilismen och göra det dyrare att ha bil. Det slår inte bara mot privata plånböcker utan mot hela fordonsbranschen med anställda inom såväl produktion, utveckling, service och försäljning. Flera hundra tusen anställda.

Förslaget kommer att störa hela bilbranschen och kanske stoppa nyförsäljningen av tjänstebilar, eftersom man inte vet vad som kommer att gälla framöver. Det är riktigt illa! Vad det betyder för Volvos ekonomi är lätt att förstå. Och varför ska de som verkligen behöver en bil i tjänsten bestraffas på detta vis?

Enligt förslaget ska statskassan berikas med 150 miljoner under det första året och när alla tjänstebilar bytts ut betyder det 3,2 miljarder per år i ökade skatteintäkter.

Bilismen ska mjölkas ännu mer.  Och den tankegången förstår jag att Miljöpartiet gillar. Men har man verkligen med sig alla de andra partierna i Januariöverenskommelsen på detta?

När allt kommer omkring förstår jag nog ingenting!

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håller med dig, Alrik!
506
58