Peder: Varför tillåts parkeringsbolagen härja fritt?

"Tyvärr finns det heller inget sätt att välja bort er på. Det är liksom inte som att välja mellan Ica och Coop, måste man parkera så måste man parkera."
Annons

Peder: Varför tillåts parkeringsbolagen härja fritt?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


För ett par veckor sedan skrev jag en krönika om parkeringsbolaget som jag var irriterad på då de gett mig två parkeringsböter jag tyckte var felaktiga. Jag fick böter när jag var nere på Vallåkra med Camaron och parkerade en B-reggad biltransport på en parkering där det var förbud mot lastbilar.

I min värld är en lastbil en lastbil. En ”lätt lastbil” som i vissa fall är en Volvo V70 med galler bakom framsätet är inte en lastbil. Varenda pickup i hela Sverige är reggad som lätt lastbil, det betyder inte att de är lastbilar, det betyder att de är reggade som lätta lastbilar för att skatten blir lägre. 

Dessutom fick jag två böter då jag stod över natten. Tydligen så börjar felparkeringssynden om när klockan slår midnatt.

Jag överklagade beslutet den normala vägen och fick naturligtvis avslag. Då ringer jag för att prata med deras härliga personal som naturligtvis är tillsagda att avslå alla typer av överklaganden, troligtvis utan att lyssna på det som kommer ur munnen på den de pratar med, så också i mitt fall naturligtvis. 

Jag blir irriterad och ber om namn och kontaktuppgifter till chefen. Jag mailar och förklarar naturligtvis att jag skriver för Sveriges bästa biltidning och vill ha en kommentar av honom kring att de godtyckligt bötfäller bilar efter skattetekniska registreringar och vill att han tittar på ärendet en vända till.

Naturligtvis svarar han inte, trots att jag representerar en ganska stor tidning som kommer att skriva om bolaget han är VD på. Fattar inte varför jag trodde något annat. 

Istället kommer det hot om inkasso till ägaren av bilen för att inte böterna är betalda, trots att ärendet måste anses öppet då jag var tydlig med att jag skulle gå vidare med det. 

Jag mailar VD:n igen och frågar vad fan de håller på med och varför han inte svarat på det första mailet och varför de skickar inkassokrav innan ärendet ens är stängt. Då kommer ett kort svar där han talar om att ärendet sköts av deras reklamationsavdelning. Någon kommentar är han inte intresserad av att ge. 20 minuter efter mailet får jag svar från reklamationsavdelningen att den avslås igen. Ett par dagar efter att inkassokravet damp ner.

Då hamnar man plötsligt i samma sits som jag gissar att många av er har varit i, man betalar trots att man tycker det är helt fel, bara för att man är rädd att få inkasso på sig.

Jävla banditer ärligt talat. Jag förstår att många gnäller på böter som egentligen är helt korrekta men jag har hört tillräckligt många historier om folk som betalar böter som är direkt felaktiga bara för att de inte orkar ta striden eller känner sig överkörda och rädda för att ett stort bolag hotar dem med betalningsanmärkningar för att förstå att de vet exakt vad de håller på med när de säger nej till att stryka direkt felaktiga böter. 

Varför tillåts dessa bolag härja fritt? Jag antar att de vunnit en upphandling från respektive stad för att få ta hand om parkeringsplatsen.

Varför går det inte att överklaga böter ett steg till upp till uppdragsgivaren? Det är liksom helt ointressant för parkeringsbolaget att gå med på en överklagan, och det finns ingen ovanför dem som kan tillrättavisa dem. De gör lite vad fan de vill. 

Nej, skit på er säger jag. Tyvärr finns det heller inget sätt att välja bort er på. Det är liksom inte som att välja mellan Ica och Coop, måste man parkera så måste man parkera. Man kan inte välja bort vissa bolag även om man tycker de är skitkorvar.

Så de får väl fortsätta härja fritt antar jag, och vi som parkerar får fortsätta svälja deras bajsmackor. Grattis till oss.

Annons
Annons
Rulla till toppen