Peder: ”Är 2024 lastbilens år?”

”Förstår ni att om ett tag är mitt största problem inte att hitta en parkeringsplats, utan att välja vilken jag ska ställa mig på.”
Annons

Peder Karlsson krönika
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Ni som har läst mina krönikor genom åren vet att jag mer eller mindre är synsk. Eller kanske mer eller mindre bara alltid har rätt, kanske man kan säga. Det är svårt att säga emot också eftersom jag bara framför mina egna åsikter och tankar, så det jag tycker blir ju per definition alltid rätt.

Sedan kanske andra tycker annorlunda men det tar jag inte på så stort allvar. Jag tänker att de till slut kommer att inse att mina åsikter alltid är bäst. På ämnet synsk kommer jag därför nu att börja året 2024 med att sticka ut hakan lite. 

Jag har som några av er vet en jätte-stor pickup som jag åker omkring med. En Ford F-250 med jättebamsiga däck. Den är hopplöst stor och helt omöjlig att parkera, framför allt om man ska in till stan. Jag vet inte hur många gånger jag har fått ta till en lastplats som sista utväg och sedan naturligtvis fått betala för det. 1 500 kr per gång brukar det kosta.

Men snart är allt det där över. Tänker du sälja den, är er första tanke? Nej, jag tänker behålla den. Samhället kommer nämligen att förändras.

Stora delar av centrala Stockholm kommer att bli miljözoner. Har jag förstått det rätt kommer mer eller mindre bara rena elbilar tillåtas vilket betyder att stan kommer att tömmas på bilar. Det här ska även gälla yrkestrafik. 

Här kommer min förutsägelse. Det kommer aldrig att gå. Jag tror att det beslutet är taget helt utan verklighetsförankring och det skulle tvinga hela transportsektorn att byta ut sina vagnparker, vilket känns fullständigt omöjligt. Genomförs det skulle transportkostnaderna rusa i taket. Jag ser liksom inte att det är möjligt.

Därför tror jag att det kommer att tillåtas undantag. Ett rimligt undantag är att C-klassade fordon, alltså lastbilar, får fortsätta åka i stan en massa år till. Vad tror ni?

Vad är det då jag åker omkring med? Ja precis. Min pickis är C-reggad. Börjar ni se genialiteten? Förstår ni att om ett tag är mitt största problem inte att hitta en parkeringsplats, utan att välja vilken jag ska ställa mig på.

Jag känner mig lite som han i filmen ”Tillbaka till framtiden”, som hade en bok full med sportresultat och gjorde sig en förmögenhet på att betta. Jag tror inte att jag kommer bli rik på den här insikten men att jag kommer hitta en parkering i Stockholm är typ samma sak. 

Vad tror ni? Har jag rätt eller har jag rätt?

Peder: ”Vansinnigt billigt att åka taxi”
Annons
Annons
Rulla till toppen