Volvo Cars och Lotus Cars kan bli nya ”bröder”

Det är flera storaffärer på gång inom bilindustrin just nu. Som vi berättade förra veckan pågår förhandlingar mellan General Motors och PSA (Citroën/Peugeot) om att...
Annons

Det är flera storaffärer på gång inom bilindustrin just nu. Som vi berättade förra veckan pågår förhandlingar mellan General Motors och PSA (Citroën/Peugeot) om att eventuellt ta över Opel. Den affären väntas redovisas under Genèvesalongen.

Men det är inte det enda uppköpet som PSA sneglar på. För att stärka sin position i Asien vill PSA köpa biltillverkaren Proton, med bas i Malaysia. Proton äger även brittiska Lotus Cars. Proton har bytt ägare flera gånger och har haft svårt att nå lönsamhet.

Kinesiska staten frigjorde sin ägarandel i Proton för ett halvår sedan och flera biltillverkare har sonderat terrängen för att köpa företaget. Bland dessa finns både PSA och kinesiska Geely, som även äger Volvo Cars. Renault och Suzuki har också visat intresse för Proton.

Om ryktena i bilindustrin stämmer kan det bli så att PSA och Geely delar upp Proton. PSA tar över biltillverkningen i Malaysia och investerar i en ny fabrik, medan Geely köper Lotus Cars. Därmed skulle Volvo Cars, Lynk & Co samt Lotus Cars samsas under samma paraply. Geely äger även London Taxi Company of Coventry som tillverkar de typiska taxibilarna.

Lotus Cars har länge brottats med ekonomiska bekymmer. Men under hösten 2016 lyckades man åstadkomma ett positivt kassaflöde och nya Lotus-chefen Jean-Marc Gales tror att det här året kan visa en liten vinst. Något som revisorerna inte sett på många år. Modellutbudet har förbättrats och till 2020 väntas nästa generation Lotus Elise.

Annons
Annons
Rulla till toppen