Volkswagen Arteon officiell – här är ersättaren till CC

Volkswagen Arteon officiell – här är ersättaren till CC

VW tar i från tårna vid lanseringen av nya Arteon, som kallas för en "Gran Turismo-modell med perfekta proportioner". I november stod det klart att ersättaren till Volkswagen CC heter Arteon, och nu är den alltså här. Premiärvisningen sker just nu på bilsalongen i Genève.

Volkswagen Arteon är ett tydligt exempel på att märket försöker göra modellen mer exklusiv. Föregångaren hette först Volkswagen Passat CC när den lanserades, och var alltså en del av "Passatfamiljen". I samband med ansiktslyftet togs namnet Passat bort, för att modellen skulle uppfattas som lyxigare, och när det nu är dags för en helt ny modell får den samtidigt ett nytt namn.

Ett annat tecken på att modellen ska kännas exklusivare än Passat är att fyrhjulsdriftssystemet 4Motion och dubbelkopplingslådan DSG är standard i Sverige.

Design och teknik

Det här är alltså en konkurrent till koncernsyskonet Audi A5 Sportback med slanka coupélinjer och plats för fem personer, men Arteon är faktiskt 13 centimeter längre än A5 Sportback. Den är sju centimeter kortare än Mercedes CLS. Volkswagen poängterar att karossformen inte nödvändigtvis behöver innebära så mycket mindre plats för de åkande: axelavståndet är långt och MQB-plattformen som modellen bygger på är utrymmeseffektiv.

Vid sidan om coupélinjerna är det fronten som bjuder på största överraskningen. Volkswagen Arteon får ett nytt formspråk i fronten som inte riktigt känns igen från andra VW-modeller. Högst upp i grillen finns en karossfärgad "list" som ska smälta ihop med motorhuven. LED-ljusen är standard.

Om utsidan känns ny är interiören desto mer bekant. Det mesta har hämtats från Passat, men Arteon har ett nytt infotainmentsystem med skärm på mellan 6,5 och 9,2 tum, och touchknappar istället för fysiska knappar (som i ansiktslyfta Golf). Hur det fungerar ute i trafiken får vi återkomma till i ett test.

Motorer

Svenska köpare får tre motorer att välja på. Alla modeller har alltså fyrhjulsdrift och DSG-låda som standard.

Bensin: 2,0 TSI, 280 hästkrafter, 7,3 l/100 km, 164 g/km
Diesel: 2,0 TDI, 190 hästkrafter, ingen uppgift om förbrukning eller utsläpp
Diesel: 2,0 TDI, 240 hästkrafter, 5,9 l/100 km, 152 g/km

Svenska Volkswagen väljer bara att ta in de starkaste modellvarianterna, men utomlands finns Arteon också med en 1,5-liters bensinmotor på 150 hästkrafter och en 2,0-liters dieselmotor på 150 hästkrafter. De modellerna går också att få med manuell låda och framhjulsdrift.

Än så länge finns inga svenska priser. Svensk premiär blir efter sommaren men försäljningsstarten blir "snart", enligt Volkswagen.

Läs också: Första provkörningen av Volkswagen Arteon

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen Arteon ser riktigt bra ut!
334
93