Klart: Nu måste tjänstebilisterna betala för sin trängsel

Klart: Nu måste tjänstebilisterna betala för sin trängsel
Foto: Mikael Ullén

Tjänstebilsförare som pendlar i Stockholm eller Göteborg kan få betala upp till 12.000 kronor mer i skatt per år.

Anledningen är att tjänstebilisterna från och med årsskiftet själva ska betala trängselskatten för sina resor till och från jobbet. Det drabbar 130.000 förmånsbilister, enligt tjänstebilskonsulten Ynnor.

"Det här är en straffskatt som regeringen har smugit fram utan att säga ett ord", säger Ynnors vd Ronny Svensson, som förväntar sig en "folkstorm" bland förmånsbilisterna.

Enligt honom finns inga klara rutiner kring hur trängselskatten ska administreras. Tjänstebilsförarna ska hålla koll på om trängselskattspassagen görs privat eller i tjänsten.

Foto: Ynnor

Trängselskatten infördes för att minska trängseln, förbättra miljön i områden som är särskilt utsatta för dålig luftmiljö och minska den privata körningen. Snart omfattar den alltså även de tusentals tjänstebilister som pendlar i storstadsområdena.

Det är fortfarande arbetsgivaren som ska betala själva trängselskatten, men föraren som kör en förmånsbeskattad tjänstebil beskattas i efterhand för värdet av de privata passagerna. Resan till och från jobbet räknas som en privat resa.

I början av året gick Ynnor ut med nyheten att förmånsvärdet sänktes och att det därmed blev billigare att ha förmånsbil. Även året innan sänktes förmånsvärdet vilket gav billigare förmånsbilar. Nu tar regeringen flera steg för att göra förmånsbilen lite mindre förmånlig. Den nya bonus/malus-skatten införs i juli 2018 och då blir skatten högre för många nya bilar.

Foto: Transportstyrelsen

Så många tusenlappar kostar trängselskatten

Tjänstebilister som kör i Stockholm och når maxbeloppet på 105 kronor om dagen får ett förmånsvärde på 25.000 kronor om året. För den som betalar statlig inkomstskatt blir skattekostnaden 1.059 kronor i månaden. Med lägre lön blir skatten 635 kronor per månad.

Förmånsskatten blir som mest 605 kronor i månaden i Göteborg för den som betalar statlig inkomstskatt, eftersom det dagliga maxbeloppet är lägre (60 kronor).

Uträkningarna är gjorda av Ynnors tjänstebilsportal Tjänstebilsfakta. De baseras på 22 dagars pendling per månad, elva månader om året.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här är bra, tycker jag.
175
255