Polisen: "Sverige är ett smörgåsbord för kriminella"

Polisen spår att vi bara har sett början av problemet med internationella ligor kommer till Sverige för att stjäla.

Låga straff, prioriteringar av grövre brott och få gränskontroller gör att Sverige är ett populärt land för utländska tjuvligor, enligt polisen.

"Jag har jobbat många år med detta och självklart blir man lite uppgiven. Det är svårt att komma åt. Många grips givetvis, men tyvärr är det så att man kommer till Sverige som till ett smörgåsbord, man äter och åker mätt härifrån, säger Bo Löf, som arbetar med kartläggning av internationella brottsnätverk i Sverige till SVT.

Polisens bedömning i rapporten "Mobil organiserad brottslighet" är att etableringen av internationella brottsnätverk kommer att öka i Sverige. De länder som är mest förekommande är Litauen, Polen och Rumänien. I mindre utsträckning även Bulgarien, Georgien och andra kaukasiska länder samt Estland och Lettland.

Polisens uppskattning är att när det gäller bildelsstölder, båtmotorstölder och stölder av större jordbruksmaskiner begås en klar majoritet av internationella brottsnätverk.

Enligt rapporten har de internationella nätverken utvecklats och skapat en infrastruktur av ankarpersoner, ankarplatser, transportkanaler, arbetsfördelning och i viss mån användning av både svenska och utländska företag. De har även lyckats knyta kontakter med kriminella i Sverige.

Han är inte förvånad över att ligor väljer just Sverige att åka till för att begå brott. Många grips, men de låga straffen, tillsammans med polisens hårda arbetsbelastning gör att det är svårt att sätta dit de internationella stöldnätverken.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Strängare straff för den här typen av brott.
534
2