Volvo tar hem stororder från Uber – säljer 24.000 självkörande taxibilar

Volvo tar hem stororder från Uber – säljer 24.000 självkörande taxibilar
Volvo XC90 ska levereras till Uber, som sedan utrustar bilarna med sin egen teknik.

Förra året inledde Volvo Cars och Uber ett samarbete kring självkörande bilar. De första testerna i USA gick inte helt utan problem men uppenbarligen har erfarenheterna ändå gett Uber blodad tand.

Under måndagen meddelade Volvo Cars att man fått en stororder på självkörande taxibilar från Uber. Det kan handla om upp till 24.000 bilar som ska levereras under perioden 2019–2021. Ubers mål är att taxibilarna ska vara självkörande, utan chaufför.

"Ny teknologi ruckar på och stör fordonsbranschen, och Volvo Cars väljer att vara en aktiv del i den störningen," säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

"Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen. Dagens överenskommelse med Uber är ett tydligt exempel på en ny strategisk inriktning för oss."

Volvo Cars ingenjörer har i nära samarbeta med Uber utvecklat de XC90-SUV:ar som ska levereras till Uber. Bilarna är utrustade med all nödvändigt säkerhet och grundläggande självkörande teknik som krävs för att Uber ska kunna lägga till sin egna autonoma teknik.

 "Vi är otroligt glada över att kunna utöka vårt partnerskap med Volvo," säger Jeff Miller, ansvarig för bilsamarbeten på Uber. "Den här nya överenskommelsen visar vägen mot massproducerade självkörande bilar i stor skala."

Förutom att leverera bilar till Uber fortsätter Volvo Cars att testa och utveckla den autonoma tekniken. Den första självkörande Volvobilen är planerad att lanseras år 2021.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Inom några år sitter jag i en taxi utan chaufför, helt säkert!
89
86