Volvo XC90 är Storbritanniens säkraste bil

Varken förare eller passagerare har omkommit i Volvo XC90 under de 16 år som har sålts. Enligt Thatcham Research gör det XC90 till Storbritanniens säkraste bil.

Ingen har dött i en Volvo XC90, i Storbritannien.

Sedan lanseringen år 2002 har Volvo XC90 sålt mer än 50.000 exemplar i Storbriannien. 2015 kom andra generationen som imponerade i krocktester av bland annat Euro NCAP och amerikanska IIHS, men redan den första generationen fick högsta betyg i krocksäkerhetstester.

Nu prisas XC90 av undersökningsföretaget Thatcham Research, som bland annat gör krocktester, genom att utse den till landets säkraste bil. Ingen har någonsin omkommit i en XC90 i Storbritannien. 

"När ett fordon är nytt ser vi oftast inga dödsfall, eftersom det tar tid för en modell att säljas i stort antal. Men för XC90 har vi runt 14 års historia, och det sticker ut", säger Matthew Avery, undersökningsansvarig hos Thatcham till Autoexpress.

Den nya generationens säkerhetsfinesser, bland annat autobromssystemet, får extra mycket beröm. Enligt Thatcham Research autobromsfunktionen den viktigaste säkerhetsfunktionen sedan säkerhetsbältet introducerades och man uppger att autobromsen kan spara 11.100 liv och 122.000 personskador i Storbritannien under det närmaste decenniet.

Förutom att tekniken sparar liv har den också potential att spara pengar. Den är visserligen dyr att reparera eller byta ut, med genom att risken för kollision minskar med upp till 38 procent kan försäkringspremien minska.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag kör Volvo XC90.
28
73

Bilar till salu från Wayke.se