Lexus smiter före Audi e-tron med digitala backspeglar

Nej, Audi verkar inte bli först i världen att ersätta backspeglarna med kameror.

Lexus smiter före Audi e-tron med digitala backspeglar

Audi har gjort en stor sak av att nya elsuven e-tron finns med "virtuella backspeglar" som tillval. Och enligt det egna pressmaterialet blir Audi e-tron först att erbjuda kameror och skärmar istället för klassiska backspeglar.

Så kanske det blir – på den europeiska marknaden. Men först i världen verkar faktiskt Lexus bli.

Enligt Lexus blir den nya ES-modellen först i världen med "Digital Outer Mirrors", som tillvalet heter. Men modellen ska bara säljas i Japan. Lexus blir alltså först i världen att använda digitala backspeglar – i Japan. Audi e-tron blir "näst först" – i Europa.

I Lexus ES skickar de små kamerorna på dörrarna bilden till femtumsskärmar på insidan, som dock inte ser ut att vara så snyggt integrerade utan snarare ser eftermonterade ut. Upplösningen verkar heller inte vara särskilt hög på de här bilderna.

Fördelen enligt Lexus är lägre luftmotstånd (som ger lägre förbrukning och ljudnivå i kupén) och att kamerorna kan visa en bättre och vidare bild än vanliga backspeglar. Men framför allt är kamerorna ett sätt för biltillverkarna att berätta att de ligger långt framme teknikmässigt.

Digitala backspeglar har länge varit en designerdröm för biltillverkarna, där designavdelningen alltid har velat ersätta klumpiga konventionella backspeglar med coola kameror. Men det är alltså först nu som tekniken blir verklighet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag är en bra idé!
55
18