PSA-chefen om bilindustrins framtid: ”Det blir kaos!”

Carlos Tavares är vd för PSA-gruppen och har ansvar för Peugeot, Citroën, DS och Opel. Han har gjort sig känd för sin frispråkighet och i en färsk intervju med brittiska Autocar gör han inget undantag.

Den här gången förutspår han kaos inom bilindustrin från nu fram till 2030. Han menar att många biltillverkare kommer få svårt att klara av omställningen till elektrifiering och möta skärpta utsläppskrav.

"Det kommer att vara kaos mellan nu och 2030. Förhållandena kommer vara extremt selektiva och bara de starkaste kommer överleva. Alla kommer inte klara av elbilsvägen." 

Carlos Tavares säger också att PSA-gruppen inte aktivt söker efter nya förvärv – men att om ett tillfälle dyker upp kommer man inte stå handfallna. 2017 köpte PSA-gruppen Opel av General Motors, och de började gå med vinst betydligt snabbare än väntat. Tydligt ledarskap är nyckeln bakom framgången, enligt Carlos Tavares. 

"Vi införde ett ledarskap som saknades. Det är tråkigt att se hur Opels vd Michael Lohscheller få sån skarp kritik. Jag gillar det inte. Opel har haft röda siffror i 50 år, nu gör de vinst och han får kritik, det är oetiskt." 

Dieselmotorns framtid avhandlades också. Och Carlos Tavares är kritisk till det generellt sett "tvångsmässiga svartmålandet av dieselmotorer." 

I en tidigare intervju med oss på auto motor & sport uttryckte Carlos Tavares stark kritik mot att biltillverkarna tvingas in i elektrifiering snabbare än vad de klarar av på egen hand. Det har gjort europeisk bilindustri beroende av batteritillverkning i Asien – vilket gör 40 procent av bilarproduktionens värde fösvinner ut ur Europa.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar Carlos Tavares – han säger som det är.
272
48