Nya uppgifter: Efter I-Pace – Jaguar och Land Rover har fler elbilar på gång

Nya uppgifter: Efter I-Pace – Jaguar och Land Rover har fler elbilar på gång

Jaguar har stora planer för lyxlimousinen XJ. Det klassiska modellnamnet som funnits inom märket i decennier ska nu göras om till en helt eldriven modell.

När det gäller elbilar har Jaguar lanserat crossovern I-Pace, som vunnit en mängd priser världen över men som har fått blandad kritik i våra tester. Koncernsyskonet Land Rover har dock legat långt efter i omställningen till eldrift och kommer först nu med ett antal laddhybridmodeller.

Nu blir det ändring. Jaguar XJ blir alltså helt eldriven och ska bygga på en helt ny elbilsplattform som även Land Rover ska använda för en eldriven Range Rover. Modellerna ska få 90 kWh-batteri och räckvidd på upp till 47 mil.

Uppgifterna om exakt vilken Range Rover-modell som går över till eldrift först går dock isär. Automotive News rapporterar att åtminstone en av fyra Range Rover-modeller kommer som helt eldriven, men enligt Autocar kommer ska märket istället lansera en helt ny Range Rover-version som separat modell, vid sidan av de nuvarande modellerna.

Plattformen heter Modular Longitudinal Architecture (MLA) och kan användas för både eldrivna bilar, laddhybrider och mildhybrider. Den nya plattformen kommer inte innebära att Jaguar lägger ned vidareutvecklingen av I-Pace eller plattformen som den bygger på, enligt designchefen Ian Callum.

Jaguar XJ e var en laddhybridprototyp som visades upp 2012. 334 hästkrafter, förbrukning på 3,2 l/100 km och en fyrcylindrig bensinmotor under huven. Nästa generation blir dock helt eldriven.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar Jaguar I-Pace.
50
16