50.000 för att reparera oljedrickande Audi – men bilägaren fick rätt

2,2 liter olja på 100 mils körning. Nu får bilfirman betala ersättning.

50.000 för att reparera oljedrickande Audi – men bilägaren fick rätt

För dig som läser auto motor & sport är det ingen överraskning att Volkswagenkoncernens bensinmotorer med turbo kan dra mycket olja – och då handlar det främst om Audis motorer.

Vi har tidigare skrivit om problemet som kan bli dyrt att reparera och som också inneburit att en stor bilåterförsäljare i Stockholm helt enkelt slutade sälja bilarna.

Problemet med oljesörplande Audibilar blev väldigt uppenbart för en bilköpare från Norrköping. Hon slog till på en begagnad Audi A4 för 129.900 kronor av en lokal bilfirma, men märkte tio dagar efter köpet att bilen drog väldigt mycket olja.

Hon hörde av sig till bilfirman som bekräftade att Audis motorer kan dra mycket olja.

Några vändor senare gjordes ett oljeförbrukningstest på en auktoriserad Audiverkstad som konstaterade att bilen drog 2,2 liter olja på 100 mils körning. Men bilfirman som sålt bilen ville inte häva köpet eller avhjälpa felet.

Bilköparen kände sig tvungen att reparera felet eftersom hon var i behov av en bil. Motorn byttes ut – och det kostade nästan 50.000 kronor. Köparen anmälde bilfirman till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Bilfirman hävdar i sitt svar att de anlitat en verkstad där teknikerna inte konstaterade något fel och att en reparation inte skulle göra någon skillnad. Ytterligare en verkstad gav samma besked. Bilfirman har också erbjudit köparen en annan, likvärdig bil, men det gick inte köparen med på.

ARN har nu levererat sitt beslut. Det är ingen tvekan om att bilen hade ett allvarligt motorfel eftersom både kolvar och vevstakar behövde bytas. Eftersom bilfirman inte kunnat bevisa att felet inte fanns när bilen såldes är det bilfirman som är ansvarig.

Bilfirman har heller inte försökt avhjälpa felet, enligt ARN, och bilköparen fick därför åtgärda felet på annat håll. Beslutet från ARN blir att bilfirman måste betala reparationen på 49.473 kronor om de inte vill hamna på Råd & Röns "Svarta lista".

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Min bil drar också mycket olja.
151
463