Porsches löften om Taycan – som inte hölls

Detta är en resonerande text. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Det är dan efter dopparedan. Dagen efter premiären av Porsche Taycan. Elbilen...
Annons

Detta är en resonerande text. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Det är dan efter dopparedan. Dagen efter premiären av Porsche Taycan. Elbilen som skulle förvåna chefredaktör Alrik Söderlind mycket om den visar sig inte vara världens bästa elbil.

I samband med premiären offentliggjordes också priserna på Taycan Turbo och Taycan Turbo S – 1.700.000 respektive 2.080.000 kronor.

Det är intressanta siffror i flera avseenden. Dels för att det får en Tesla Model S Performance att framstå som billig (den börjar på 1.108.900 kronor i dagsläget). Men kanske framförallt intressant med tanke på hur förhandssnacket har låtit. 

Porsches vd Oliver Blume har vid upprepade tillfällen uttalat sig om att Porsche Taycan ska kosta ”som en instegsversion av Panamera”. En Panamera 4 kostar från 894.000 kronor. Fler, bliligare versioner av Taycan kommer framöver. Men frågan är om någon av de kommer ner i den prisklassen som det pratats om på förhand.

Över 30.000 kunder har lagt 2.500 euro i handpenning på Taycan. Frågan är hur många av dessa som nu drar tillbaka sin förbokning, när priset initialt är så pass mycket högre än det som har hintats på förhand. Några känner sig säkert lite lurade.

Porsches löften om Taycan – som inte hölls

Sedan var det ju då det där med laddningen. Det har pratats och skrutits om snabbladdning på 350 kW – blixtsnabbt alltså. Men igår vid lansering meddelas att den endast klarar 270 kW (fortfarande ohyggligt snabb laddning, men ändå långsammare än utlovat), förutsatt att laddstationen klarar av att leverera 800 V spänning. Vilket få förutom Ionity gör.

Har snabbladdaren bara stöd för laddning med 400 V så kan Taycan bara laddas med 50 kW (!), OM man inte klickar i tillvalet On-Board DC-Charger som gör att Taycan kan ta emot 150 kW från en snabbladdare med 400 V spänning – men den kostar 4.400 kronor extra.

Förutom ovan nämnda exempel finns många andra sätt, på Porsches vana trogen, att spendera en mindre förmögenhet på tillval. Exempelvis kostar en värmepump som använder drivlinans restvärme för att värma upp kupén, och därmed sparar på bilens räckvidd, 8.100 kronor. Det är mycket pengar för ett tillval som Porsche till och med rekommenderar att man klickar i.

Här följer ett ytterligare axplock. Nyckellös start: 11.500 kronor. Modellnamn på förardörr: 2.200 kronor. Läderfodral till instruktionsbok: 4.000 kronor. Aeroblades-fälgar i kolfiber: 72.600 kronor.

Det går förstås att raljera hur mycket som helst om hur dyra Porsches tillval är eller hur vilseledande de har varit med att den ”ska kosta som en Panamera”. Men till syvende och sist kommer de förmodligen sälja sina Taycan i en takt som får andra biltillverkare avundsjuka.

Alrik Söderlind säger som sagt att Taycan förmodligen ”är världens bästa elbil”. Och det är väl ändå det som räknas.

Porsches löften om Taycan – som inte hölls
Porsches löften om Taycan – som inte hölls
Porsches löften om Taycan – som inte hölls
Porsches löften om Taycan – som inte hölls
Porsches löften om Taycan – som inte hölls
Annons
Annons
Rulla till toppen