Mercedeschefen slutade – och nu hyllar han Tesla

Gillar Elon Musk och de "absurt snabba" elbilarna, men har också sina reservationer.

Mercedeschefen slutade – och nu hyllar han Tesla

Det har gått ett drygt halvår sedan Daimlerlegendaren Dieter Zetsche lämnade över till svensken Ola Källenius – och nu verkar Zetsche vara lite mer tillåtande i kommentarerna han ger om konkurrenterna.

Mercedes hade för flera år sedan ett samarbete med Tesla. Men storsatsningen på elbilar dröjde, och det var först med lanseringen av nya elsuven EQC den tog fart på allvar.

I en intervju med tyska Handelsblatt förklarar Dieter Zetsche att han har stor respekt för Elon Musk och att han är "på en mission för att lösa mänsklighetens problem". Den tidigare Mercedeschefen säger också att Teslachefen gjort en viktig tjänst åt elbilsvärlden med "absurt snabba elbilar", men han ångrar inte alls att han inte köpte upp Tesla.

Dumt förlita sig bara på elbilar

Dieter Zetsche har dock sina reservationer även när det gäller Tesla. Enligt honom är det dumt att förlita sig helt på ett enda drivsystem, i det här fallet batterielbilar. Mercedes har istället försökt utveckla både batterielbilar, laddhybrider och vätgasmodeller parallellt.

Rent generellt är det dock ingen tvekan om att elbilar är framtiden på grund av de nuvarande utsläppsreglerna, poängterar han.

Från olika håll kommer kritik mot den tyska bilindistrin om att de stora biljättarna missat tåget när det gäller elbilar och till exempel inte har någon inhemsk batteriproduktion. Men enligt Dieter Zetsche har den tyska bilindustrin i 40 år anklagats för att ha tagit sovmorgon och struntat i viktig utveckling.

"Trots det har den globala marknadsandelen för tyskarna ökat över tid", säger han.

 
Jag är övertygad om att Mercedes kommer lyckas riktigt bra med elbilssatsningen.
129
72