Film: Sherp the Ark med 10-hjulsdrift och plats för 22 personer

Sherp ATV har utvecklats ytterligare och blivit ännu mera mångsidig. Med 10-hjulsdrift går Sherp the Ark lika bra på snö, sjöis och vatten.

Film: Sherp the Ark med 10-hjulsdrift och plats för 22 personer
Ekipaget driver med alla 10 hjulen, vilket ger Sherp the Ark en unik framkomlighet oavsett underlag.

De flesta av er läsare känner nog igen Sherp, ett synnerligen kapabelt ATV-fordon (All-Terrain Vehicle). De 1,6 meter höga däcken har variabelt lufttryck för maximalt grepp på alla typer av underlag. De stora hjulen bidrar även till att hålla Sherp flytande och de kan paddla sig fram i en hastighet av 6 km/h.

Den senaste versionen heter Sherp the Ark och som vi ser innebär det att man kopplat på en "släpvagn" med sex hjul. Det ökar lastförmågan till hela 3.400 kilo och det finns flera utförande. I den versionen som vi ser i filmerna nedan används vagnen för persontransport, 4 fram och 18 bak, totalt 22 personer.

Sammankopplingen mellan bil och släpvagn styrs med hydraulik, vilket bland annat gör att Sherp the Ark kan lyfta på framhjulen och ta sig över två meter breda diken. Sherp the Ark kan klättra över hinder som är 1,5 meter höga.

Drivkraften kommer från 2,4-liters dieselmotor på 74 hk och 280 Nm. Den femväxlade lådan är avpassad för terrängkörning i låg hastighet, på väg kan Sherp the Ark komma upp i som mest 30 km/h. Den bränslesnåla dieselmotorn gör att fordonet har en drifttid på 82 timmar mellan tankningarna.

Sherp the Ark kan klättra uppför backar med 40 graders stigning (88 procent) och kan luta 30 grader i sidled. Markfrigången är 60 centimeter. Fordonet är byggt för att klara temperaturer från minut 50 till plus 40 grader. Sherp tillverkas av Quadro International i Kiev, Ukraina.

 

Den versionen av Sherp the Ark används vagnen för persontransport, med plats för 18 bak och ytterligare 4 fram, totalt 22 personer.

 
Jag vill ha en Sherp ATV!
42
12