Volvo gör undantag för hastighetsspärren

I förra veckan gick Volvo Cars ut och meddelande att alla deras bilar från modellår 2021 och framåt får begränsad toppfart till 180 km/h. Men gäller det verkligen ALLA bilar? Nej inte riktigt alla, bekräftar Volvo Cars till Auto Motor & Sport.

Volvo gör undantag för hastighetsspärren

I pressmeddelandet som gick ut den 20 maj skriver Volvo Cars att "Alla nya Volvobilar av modellår -21 levereras nu med en toppfart som är begränsad till 180 km/h." Ingenstans i pressmeddelandet nämns att Volvo gör undantag för vissa bilar.

När vi på Auto Motor & Sport kontaktar Volvos pressavdelning och frågar om polisbilar och andra specialfordon kommer att vara spärrade till 180 km/h så svarar Karin Wik snabbt att bilar som levereras till blåljusverksamhet är undantagna.

Det rör sig alltså om bilar för polis, ambulans, tull, kustbevakning, säkerhetspolis, militärpolis med flera som är utrustade för utryckning. De behöver inte vara "målade" utan kan se ut som vilken civil bil som helst.

Volvo Cars har en särskild avdelning för för specialfordon som främst bygger polisbilar. Bland annat modiferas chassi och bromsar för att ge bra köregenskaper trots all tung utrustning.

Avdelningen har också utvecklat en bepansrad version av XC90 som heter Volvo XC90 Armoured och väger 4.490 kilo.

Sedan flera årtionden tillbaka har Volvo ett samarbete med Nilsson Special Vehicles i Laholm kring produktion av ambulanser, limousiner och begravningsbilar. Nilssons nuvarande ambulansmodell bygger på XC90 och har en toppfart på 210 km/h.

Nilsson XC90 Ambulans bygger på XC90 och har en toppfart på 210 km/h.

Nu vill jag också köra Volvo polisbil!
441
199