Volvo Cars säger upp 650 anställda i Sverige

Volvo Cars säger upp 650 tjänstemän som del av sitt "kompetensskifte" från fossila bränslen till elbilar.

Volvo Cars säger upp 650 anställda i Sverige
Inga tjänster inom produktion berörs av uppsägningarna.

Idag kom beskedet att Volvo Cars förhandlingar med tjänstemannafacken om hur tillverkaren ska ställa om från förbränningsbilar till elbilar är färdiga.

Det var i april som Volvo Cars gick ut med att man varslade 1.300 anställda i Göteborg och Skövde. Då sades även att man skulle minska antalet konsultkontrakt.

Av de varslade sägs nu 650 tjänstemän upp som del av "kompetensskiftet". 300 konsulter kommer också få lämna bolaget vid årets slut, uppger Volvo Cars personalchef Hanna Fager till GP och TT. Samtidigt får 230 anställda nya tjänster inom företaget.

Uppsägningarna gäller i huvudsak bolagets kontor i Göteborg, men omkring 60 av de uppsagda jobbar i Skövde.

Enskilda anställda ska ha informerats på onsdagen och på torsdagsmorgonen gick Hanna Fager ut med beskeden i en videkonferens med media.

– Varslet är en del i vår omställning som bolag som stöttar våra långsiktiga strategier, som elektrifiering och automatisering men även annan modell för försäljning. Skiftena går snabbare än vad vi först hade tänkt oss, säger Hanna Fager.

90 procent av de uppsagda lämnar frivilligt och får avgångsvederlag, uppger Fager till GP och DN.

– Det var ett större intresse än vi hade trott som lämnade frivilligt, säger Fager till GP. De återstående 10 procenten kommer sägas upp enligt turordningsregler.

– Vi har även tagit bort ledningslager och renodlat vår organisation för att bli snabbare. Så anledningen till varslet var att vi hamnade i en coronasituation där vi tvingades prioritera, säger Fager.

Beskedet innebär att omkring 300 färre behöver sluta jämfört med varslet som lades i april. Volvo Cars kommer även ha anställt 100 personer under 2020, uppger Fager.

– Jag tror att det viktiga här är att vi velat komma fram till en långsiktigt hållbar lösning. Vi ville se vad vi gemensamt hade för mål, och då var modellen med att många själv gjort ett aktivt val det bästa för alla. Det är många som har bra kompetens och som kommer att behövas inom andra branscher, säger Fager till DN.

Vid årsskiftet kommer Volvo Cars ha omkring 23.000 anställda.

 
Trist besked!
39
6
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.