Porschebossen: Nej, 911 blir inte elektrisk än på ett tag

Porsches ikon ska få behålla sin förbränningsmotor ett bra tag till, slår vd Oliver Blume fast. Däremot tittar man nu på att på sikt göra legendariska "Elfer" till en prestandahybrid.

Porschebossen: Nej, 911 blir inte elektrisk än på ett tag

Europas populäraste sportbil ska inte bli någon elbil. I alla fall inte inom någon snar framtid. Det är beskedet som Porsches vd Oliver Blume gav under ett konferenssamtal i slutet av förra veckan.

– Låt mig vara tydlig: vår ikon, 911:an, kommer ha en förbränningsmotor en lång tid framöver, sa Blume under konferenssamtalet enligt Bloomberg.

– 911:an är ett koncept som är gjort för förbränningsmotorn. Det är inte användbart att kombinera det med ren elektrisk mobilitet. Vi tror på bilar som designats för ändamålet för elektrisk mobilitet.

Det går emot vad som sades ifjol av Porsche Nordamerikas chef Klaus Zellmer, noterar Bloomberg. Zellmer ska ha indikerat att modellen visst ska bli elektrisk på sikt.

Blume ska själv ha sagt under konferenssamtalet att beslutet att låta 911 förbli förbränningsmotoriserad avviker från Porsches plan att varannan bil man säljer 2025 ska vara laddbar – det vill säga antingen en laddhybrid eller en elbil.

Det lär dock glädja den 56-åriga sportbilens fans att dess kör- och ljudmässiga karaktär kommer bevaras.

Oliver Blume utesluter dock inte att Porsche bygger en ren elsportbil på sikt, men i sådant fall blir det en helt ny modell.

– Jag tror att det i framtiden också finns utrymme för att lägga till en väldigt sportig ren el-sportbil bland de andra sportbilarna. Det finns stora möjligheter, sa Blume.

Samtidigt arbetar Porsche sedan tidigare på en laddhybridversion av 911. Den nuvarande åttonde generationen (992) har utrymme för en sådan drivlina. Det är fortfarande på tavlan enligt Oliver Blume.

– I 911:ans framtid finns det bra idéer för en speciell sorts hybrid, en väldigt prestanda-orienterad hybrid, där vi använder – till exempel – ett 400-voltssystem för vår elmotor. Det är mer eller mindre vår idé för hur vi ska fortsätta med 911:an.

Porsche håller även på att leta efter partners för att utveckla syntetiska så kallade "e-fuels" som tillverkas från helt förnyelsebara energikällor för att klara av allt hårdare utsläppsregler som annars på sikt kan leda till förbränningsmotorerna försvinner helt från vägarna. Det vill inte Oliver Blume.

– Att stoppa förbränningsmotorer är inte rätt diskussion. Vi kommer från båda hållen (el och "e-fuels", reds. anm.) för att minska CO2-utsläppen.

 
Jag vill se Porsche göra en helektrisk 911!
15
72
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.