Dubbel skattesmäll hotar tjänstebilister vid nyår

75.000 bilister får betala några tusen mer i skatt för sin förmånsbil från nyår. De som kör långt i tjänsten riskerar att drabbas ännu hårdare.
Annons

Som vi tidigare rapporterat försvinner miljörabatten på förmånsvärdet vid nyår. Det berör omkring 75.000 miljöbilar.

Rabatten är 40 procent av förmånsvärdet, upp till 10.000 kronor per år. För en person med 50 procents marginalskatt innebär detta en ökad kostnad på 5.000 kronor per år.

Dubbel skattesmäll hotar tjänstebilister vid nyår

Den som kör mer än 3.000 mil i tjänsten, så kallad omfattande tjänstekörning, får 25 procents minskning av förmånsvärdet. 

I år är det många som inte kommer upp till 3.000 mil före nyår på grund av pandemin. Det medför en rejäl skattechock. Många kommer att behöva betala omkring 10.000 kronor extra i skatt, till exempel om de har en Volvo XC60 och betalar 50 procent i marginalskatt.

– Detta drabbar personer som verkligen använder sina bilar i jobbet och knappt kan sägas ha bilen som förmån, säger Ronny Svensson, tjänstebilsexpert på Ynnor.

Det är mellan 18.000 och 20.000 personer som årligen gör detta avdrag, enligt statistik från Skatteverket. Ronny Svensson uppskattar att 90-95 procent av dem hamnar under milgränsen i år.

– Detta är en exeptionell tid och det är oanständigt av regeringen att inte lösa detta med ett direktiv. De har kunnat låta alla som fick nedsättning av förmånsvärdet för 2019 också få det för 2020, menar Ronny Svensson. 

Skatteverket erbjuder ingen lindring för smällen. Reglerna är tydliga och hårda.

Den som riskerar att drabbas bör ta upp detta med sin arbetsgivare för att slippa restskatt.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen