Polisen tar krafttag: Ska få bort ”mittfilsåkarna”

Du vet väl vad som gäller när motorvägen en trefilig?

Polisen tar krafttag: Ska få bort ”mittfilsåkarna”

Du är väl inte en av de bilister som ligger och häckar i mittfilen? Bra, för det är nämligen förbjudet såvida du inte ska köra om. Men det är det många som inte känner till regeln, eller struntar i den.

Polisen gör nu ett krafttag för att få ordning på mittfilsåkarna. Sträckan mellan Södertälje och Salem söder om Stockholm är särskilt "drabbad".

– Det handlar om att få rätt flöden i trafiken, eftersom det är tre filer och det är mycket trafik. Ett gott flöde för att undvika olyckor, helt enkelt, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje till SVT.

LÄS MER: Därför stoppar polisen just dig!

Nu åtalas en man för att han inte använt höger körfält när det funnits möjlighet till det. Polisen skriver i undersökningen att de körde bakom mannen i 2-3 minuter medan han dels körde långt under skyltad hastighet och dels inte använde det lediga körfältet.

Mannen godtar inte den bot på 500 kronor som polisen skriver ut, och därför tas fallet, ovanligt nog, upp i domstol.

– Det är ovanligt, annars brukar det gå under vanliga rutiner med strafföreläggande, men det här är en del av snabbare lagföringsprojektet som gör att det kan gå till huvudförhandling snabbt, säger kammaråklagare Håkan Andersson till SVT. 

I Trafikförordningens tredje kapitel, sjunde paragrafen står: "Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet."

Jag håller alltid till höger på motorvägen.
525
46
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.