Polestar 1:s gyllene svansång – sista bilarna tillverkas i guldfärgad specialversion

I år ska de sista exemplaren av Polestar 1 rulla av bandet. Ett ytterst begränsat antal ska lackas i mattguld.

Polestar 1:s gyllene svansång – sista bilarna tillverkas i guldfärgad specialversion

Redan från början var det bestämt att det endast skulle bli 1.500 exemplar av laddhbyriden Polestar 1 och att produktionen skulle avslutas 2021 efter tre år. Som märkets första modell och "halo car" var dess syfte snarare att skapa hajp och intresse för Polestar än att stå för några större försäljningsvolymer.

I februari kunde vi rapportera att produktionen av de sista 500 bilarna inletts på fabriken i Chengdu, Kina. Då var det fortfarande tal om samma fullutrustade dyrgrip (grundpris 1.699.000 kr) med en systemeffekt på 609 hästar och 1.000 Nm och en elektrisk räckvidd på hela 12,4 mil enligt WLTP (9,2 mil i vårt test) som innan.

– Det är svårt att greppa att vår vackra 'halo car' går ur produktion senare i år. Vi flyttade fram gränser med den här bilen, inte bara ingenjörsmässigt utan även med dess design och utförande. Polestar 1 satte tonen för vårt varumärke och dess gener är uppenbara i Polestar 2 – precis som de kommer vara i våra framtida bilar, säger Thomas Ingenlath, vd Polestar som även ritade den ursprungliga Volvo Concept Coupé från 2013, i ett uttalande.

Nu blir det lite pompa och ståt trots allt. Ett fåtal av de sista 1:orna som byggs ska nämligen göras i en specialversion vars kolfiberkaross täcks i en speciell matt guldkulör. Även bromsoken från Akebono och sömmarna på bilens stolar är färgmatchade med exteriören. Som kontrast är fälgarna lackade svarta.

Det ska nu endast finnas ett "begränsat" antal byggluckor kvar på Chengdu-fabriken så för den som är sugen gäller det att passa på. Som mest ska 25 stycken guldiga Polestar 1:or byggas, vilket lär betyda att man även kommer att fortsätta att ta emot ordar på mer diskret lackerade bilar in i det sista.

Vad tror ni, kommer man att buda på guldiga Polestar 1:or på framtidens samlarbilsauktioner?

Fler tillverkare borde erbjuda mattguld som färgalternativ!
228
49
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.