Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Idag hämtar vi ut Model Y, Teslas nya suv/crossover/kombi, för ett grundligt test. Chefredaktör Alrik Söderlind har redan kört bilen och kan peka ut både styrkor och svagheter.
Annons

Är Tesla Model Y den ultimata familjebilen? Faktabladet slår i alla fall fast att den är extremt rymlig i sin klass och dessutom supersnabb. Vad sägs om 0–100 km/h på 5 sekunder och total lastkapacitet på 2,1 kubik.

Men vilka är bilens tre bästa och sämsta egenskaper? Utan att föregå vårt kommande test som kommer att gräva djupt i alla detaljer och mäta och räkna på allt som är intressant kan vi redan nu konstatera detta – som kanske får dig att redan nu beställa eller avstå!

Tre bästa

1. Utrymmen

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Ingen suv i denna klass har tillnärmelsevis lika stora lastmöjligheter och lika stort baksäte. Möjligtvis är själva baksätets dyna inte så långt, men…

Är rymd din grej är Model Y absolut inte fel. Bagaget rymmer 854/2.158 liter.

2. Körglädje

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Snabb acceleration är inte allt. Som vanligt med Tesla är reaktionssnabbheten i gaspedalen väldigt snabb och därtill är styrningen nästan för sportbilskvick. 2,5 rattvarv mellan fulla hjulutslag gör att man sällan behöver svänga mycket på ratten, men den kan upplevas som lite väl känslig och styrningen är också lite tyngre än i Tesla Model 3 – kanske för att den inte ska upplevas som nervös på krokiga vägar?

3. Elbilsprestanda

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y
”Vänta är det där inte en…” Jo, visst är visar bilden Model Y:s syskon 3, för denna punkt gäller inte bara Y! FOTO: Peter Gunnars

Snabb laddning och låg förbrukning är bra, och det har Model Y, men ännu viktigare är kanske ännu viktigare är Teslas laddnätverk.

Det här är givetvis inte specifikt för Model Y, men kör man ofta långresa har man ett väldigt stort försprång framför alla andra elbilar, med sitt välutbyggda nät av laddare som erbjuder enkel och prisvärd laddning.

Bonus: Ljudkomforten

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Okej, vi bjuder på en till eftersom nummer 3 inte bara gäller Model Y: Ljudnivån är lägre än i de första årsmodellerna av Model 3. Dubbelglas och mer ljudisolering betyder att ljudnivån är helt okej, men de breda däcken gör den känslig för ”bullrig” asfalt.

Tre sämsta

1. Lastvikten

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Maxlastvikten är på 315 kg, packar du in fyra vuxna som var och en väger 75 kg blir det bara 15 kg kvar till last!

2. Vändcirkeln

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Vändcirkeln är på hela 11,8 meter. Det känns när man ska sno runt i stan eller på en landsväg.

3. För sportig?

Alriks tre bästa och sämsta med Tesla Model Y

Kan en bil vara för sportig? För de flesta familjer skulle förmodligen en mjukare fjädring, lite smalare och tystare däck och en mindre direkt styrning gör bilen ännu mer älskvärd. Den snabba accelerationen tror jag dock att alla gärna vill behålla.


Har vi missat någon punkt? Priset? Ja det är högt, men pris står alltid i förhållande mot vad man får och jämför vi med andra supersnabba och rymliga suvar är den inte dyr. Däremot skulle nog många klara sig med en lite svagare modell, och uppskatta ett lägre pris. Men det kommer förmodligen en bakhjulsdriven version med lägre prislapp, så småningom.

Utseendet? Det är som vanligt upp till betraktaren att avgöra, vissa gillar det, andra gör det inte – så det är svårt att lägga in som en av bilens ”absoluta” för- eller nackdelar.

Annons
Annons
Rulla till toppen