Världens bästa kombi? BMW M3 Touring visar upp sig

Sedan den första generationen BMW M3 lanserades har entusiasterna skrikit efter en kombivariant. Nu, med generation G80/G81, kommer en sådan till världen för andra gången. Dock går den i produktion, till skillnad från tidigare.
Annons

Med 480 hästar (510 i Competition-utförande), bak- eller fyrhjulsdrift och manuell- eller automatlåda är senaste generationens BMW M3 en riktigt snabb familjesedan som bjuder på massvis med körglädje. Vilket den visade när vi testade den i somras.  Dock är många, främst oss svenskar, inte nöjda med det. Vi behöver plats för mer bagage.

Detta är inte första gången som BMW gör en Touring av en M3:a. Den älskade E46:an fick samma behandling men tyvärr gick den bilen aldrig i produktion. Den finns i konceptform och i ett exemplar. 

Nu är det ”the real deal” som gäller. I ett videoklipp på Youtube får vi för första gången se baken på den nya bilen.

Världens bästa kombi? BMW M3 Touring visar upp sig
De karaktäristiska dubbla utblåsen på vardera sida känner vi igen från BMW M3 Sedan.

Vi vet för tillfället inte speciellt mycket om bilen mer än att den kommer vara väldigt lik sedanmodellen men med extra plats längst bak.

Om BMW M340i xDrive Touring är något att gå på, vilket den borde vara, innebär karossändringen att VDA-litrarna går från 480 liter till 500. Med fällt baksäte är det upp till 1 510 liter som gäller i Touringen.

Det blir inte billigt att äga BMW:s nya kombiraket. Enligt ej fastställda WLTP-siffror är det 10,3 liter/100 km och 235 g/co2 per km som gäller. Det ger en malusskatt på 18 500 kronor de första tre åren. Fjärde året och framåt blir det 3 088 kronor i fordonsskatt.

Priset finns det inga uppgifter om men en vanliga BMW M3 kostar från 868 600 och prisskillnaden mellan en M340i sedan jämfört med kombi är 9 100 kronor. 

Hur bra är nya familjeraketen? När den nya och kommande BMW M3 Touringen presenterades för BMW-cheferna ska svaret ha varit enkelt. Bilen är så brilliant att de inte kunde låta kunderna gå miste om chansen att köpa en.

Det får vi på ams hoppas kunna bekräfta i kommande tester och provkörningar.

Världens bästa kombi? BMW M3 Touring visar upp sig
Det som är nytt syns här. Kombilucka och en liten spoiler uppe på den. Lagom aggressiv, eller vad tycker du?

Är du ett fan av BMW är videon nedan ett måste att se! E46 Touring konceptet var inte lika enkelt att få till som man kan tänka sig och det var tekniska svårigheter som satte stopp för projektet.

– Hoppet från coupé till kombi var enormt, säger Hans Rahn som är chef på BMW M. 

Mer om dessa hinder kan du alltså höra om i videon nedan:

Annons
Annons
Rulla till toppen