Renault trotsar kriget – återöppnar rysk fabrik

Renault återupptar produktionen i fabriken i Moskva – men menar att de inte bryter mot några sanktioner.
Annons

På måndagen var produktionen åter igång i Renaults Moskva-fabrik, säger en talesperson från företaget till Reuters. Produktionen hade innan dess varit pausad sedan i slutet av februari på grund av ”påtvingade logistiska förändringar”, enligt företaget, som inte nämnde om detta hade med kriget i Ukraina att göra.

Beslutet att återuppta fabriken har enligt uppgift stöd från den franska staten, som är majoritsägare i Renault. Fabriken i Moskva tillverkar bland annat modellerna Duster, Kaptur och Arkana.

Enligt Renault innebär återöppnandet inte något brott mot de omfattande sanktioner mot Ryssland som sattes in efter att invasionen inleddes i slutet av februari.

Ryssland är en viktig marknad för Renault. De är storägare i ryska Autovaz, som äger Lada. Enligt brittiska The Guardian sålde Autovaz 350 000 bilar i Ryssland under 2021 och gjorde en vinst på omkring två miljarder kronor – 12 procent av Renaults totala inkomster det året. Renault har omkring 40 000 anställda i landet.

Efter att invasionen inleddes har västerländska företag pressats till att kapa banden med Ryssland, både på grund av sanktioner och påtryckningar från allmänheten.

Läs också: Renault tvärvänder – stoppar ryska fabriken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen