Bomben: Tesla kan sluta ta beställningar

Elon Musk vill inte att kunderna ska få vänta för länge på sina bilar: "väntetiden är löjligt långt" nu, medger Tesla-vd:n.
Annons

Efterfrågan på Teslas elbilar är det inga fel på, enligt Elon Musk. Tvärt om – den rentav högre än någonsin. Produktionen hänger inte med, och det är inget Teslachefen är nöjd med.

– Även innan leveranskedjeproblemen uppstod översteg efterfrågan Teslas produktion. Nu överstiger efterfrågan produktionen till en absurd nivå, sa Elon Musk nyligen på en konferens anordnad av brittiska Financial Times.

– Vi kommer faktiskt sluta ta emot ordrar för allt som är en viss bit bort i tiden, fortsatte han.

Anledningen ska enligt honom vara att Tesla just nu ser en frustration bland kunderna över de långa leveranstiderna, som kan vara uppåt ett år bort. Exempelvis kan den som nu beställer en Tesla Model 3 nu få vänta tills januari–mars 2023, enligt Teslas svenskspråkiga sajt.

Priserna blir en gissningslek

Förutom kundernas frustration lär även ekonomiska aspekter spela in. I samband med att Teslas senaste kvartalsrapport presenterades för några veckor sedan sa Elon Musk att man valt att höja priserna på sistone för att ta höjd för inflation och andra kostnadsökningar fram tills att bilarna levereras.

– Våra priser är just nu för bilar som levereras om kanske sex till 12 månader så det här är vår bästa gissning, sa Elon Musk då.

Den gissningsleken kan ha blivit för knepig för tillverkaren när leveranstiderna blivit ännu längre.

I vilket fall är efterfrågan inget Elon Musk går och oroar sig för, enligt han själv.

– I grund och botten behöver jag inte fokusera på att skapa efterfrågan. Mycket handlar om produktion, ingenjörsarbete och leveranskedjan, sa Tesla-vd:n under Financial Times-konferensen i tisdags.

Annons
Annons
Rulla till toppen