Stölderna av bildelar minskar

Under årets första halvår minskade stölderna av reservdelar och katalysatorer något, uppger Larmtjänst.

Stölderna av bildelar minskar

Mellan januari och juni i år har 909 stölder av reservdelar som airbags, navigationssystem och huvudstrålkastare inträffat vilket kan jämföras med samma period 2021 då 1 149 stölder inträffade. En minskning med 21 procent. 

Det fabrikat som är mest utsatt är BMW som har 67 procent av stölderna. Främst stjäl man navigationssystem och airbags från BMW-bilar medan man från exempelvis Volvo tar mestadels strålkastare. 

Stölderna sker främst i polisregion Stockholm, 43 procent, och polisregion Syd, 23 procent. Närheten till kontinenten kan göra att dessa regioner ligger i topp.

Toyota Prius är hårt drabbade av katalysatorstölder eftersom det är lätt att ta av katalysatorn på dessa bilar.

På senare år har stölderna av katalysatorer ökat explosionsartat. De stjäls inte som reservdelar utan för att de innehåller värdefulla metaller. 

– En katalysator innehåller värdefulla ädelmetaller och kan vara värd 5 000 kronor i metallvärde men skadekostnaden uppgår ofta till omkring 30 000 kronor, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst. 

Trots en del motgärder från Toyota som drabbats värst av katalysatorstölder har antalet fall minskat obetydligt. Under det första halvåret anmäldes 3 817 stölder av katalysator jämfört med 3 877 samma period förra året. Minskningen är blygsamma 2,5 procent.

Den totala kostnaden för katalysatorstölderna var 71,2 miljoner kronor.

Polisen och Tullen borde göra mer för att minska stölderna.
78
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.