Volvos nya övervakningsteknik ska rädda liv

Volvo har tagit fram ett interiört radarsystem till nya EX90 som kan avläsa rörelser på mindre än en millimeter. Tekniken förhindrar att barn glömms kvar i bilen.

Volvos nya övervakningsteknik ska rädda liv
Den stora bollen representerar en person som klivit ur bilen. De små röda bollarna är levande varelser som glömts kvar i baksätet respektive bagageutrymmet.

Först ut med det nya radarsystemet blir Volvos kommande elbil EX90 som presenteras den 9 november. Systemet kommer består av sensorer i takkonsolen, i läslamporna i taket och i bagageutrymmet. Dessa gör det möjligt att plocka upp röresler på mindre än en millimeter i hela bilens interiör.

Systemet ska rädda liv. Sedan 1998 har 900 barn dött i varma bilar. En majoritet av dessa sker på grund av att någon glömt kvar ett eller flera barn i bilen, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Det ska systemet råda bot på genom att vägra låsa bilen ifall en familjemedlem är kvar i fordonet. Samtidigt dyker en påminnelse upp på infotainmentskärmen där man får bekräfta att man vill låsa bilen.

Likt Teslas "Dog Mode", som kom i en OTA-uppdatering redan 2019, kan Volvo EX90:s klimatanläggning lämnas påslagen ifall att det finns djur eller männiksor kvar i bilen och att det finns tillräckligt mycket el kvar i högvoltsbatteriet. 

Tekniken är inte godkänd i alla länder men Volvo jobbar på att få tillstånd beviljade för att låta dem successivt kunna aktivera funktionen fler marknader. Systemet ska även användas i fler kommande Volvomodeller men exakt vilka det vet vi inget om ännu.

Nu blev jag sugen på en EX90!
58
35
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.