Volvo övervakar varje millimeter av passagerarna i EX90

Volvo har tagit fram ett interiört radarsystem till nya EX90 som kan avläsa rörelser på mindre än en millimeter. Tekniken förhindrar att barn glömms kvar i bilen.
Annons

Först ut med det nya radarsystemet blir Volvos kommande elbil EX90 som presenteras den 9 november. Systemet kommer består av sensorer i takkonsolen, i läslamporna i taket och i bagageutrymmet. Dessa gör det möjligt att plocka upp röresler på mindre än en millimeter i hela bilens interiör.

Systemet ska rädda liv. Sedan 1998 har 900 barn dött i varma bilar. En majoritet av dessa sker på grund av att någon glömt kvar ett eller flera barn i bilen, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Det ska systemet råda bot på genom att vägra låsa bilen ifall en familjemedlem är kvar i fordonet. Samtidigt dyker en påminnelse upp på infotainmentskärmen där man får bekräfta att man vill låsa bilen.

Likt Teslas ”Dog Mode”, som kom i en OTA-uppdatering redan 2019, kan Volvo EX90:s klimatanläggning lämnas påslagen ifall att det finns djur eller männiksor kvar i bilen och att det finns tillräckligt mycket el kvar i högvoltsbatteriet. 

Tekniken är inte godkänd i alla länder men Volvo jobbar på att få tillstånd beviljade för att låta dem successivt kunna aktivera funktionen fler marknader. Systemet ska även användas i fler kommande Volvomodeller men exakt vilka det vet vi inget om ännu.

Annons
Annons
Rulla till toppen