Historiskt avtal – fossila bränslen ska bort

”Det kan vara början på slutet för fossila bränslen”, säger EU:s klimatchef. Nu nämns fossila bränslen som problemet bakom klimatförändringen.
Annons

En historisk överenskommelse har klubbats i konsenus på klimatmötet COP28 i Dubai. För första gången nämns fossila bränslen som problemet bakom klimatförändringen. Tidigare har länderna endast kunnat komma överens om att minska på kolkraften.

I överenskommelse står att länderna ska bidra till en omställning från fossila bränslen så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

Ett delmål är att tredubbla den förnybar energikapaciteten till 2030 och öka takten i arbetet med att utveckla tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid.

Över hundra länder, däribland EU, har tryckt på för en ännu skarpare skrivning om att helt fasa ut fossila bränslen. Det finns inte med i den beslutade texten.

Flera miljöorganisationer är kritiska till att det finns avsiktliga kryphål i avtalet.

– Alla länder måste komma överens, även länder som Saudiarabien ska skriva under. Då måste man öppna för att olika länder kan göra på olika sätt, säger Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

Stockholms stad backar om miljözon 3
E-bränsle fem gånger smutsigare än eldrift
Annons
Annons
Rulla till toppen