Nytt samarbete ska ge Volvo laddningsfördel

Ett nytt tekniksamarbete mellan Volvo Cars och Breathe Battery Technologies har tecknats. Volvo blir det första bilföretaget att dra nytta av tekniken.
Annons

I praktiken kan den nya laddningsmjukvaran kapa laddningstiden med upp 30 procent vid laddning från 10–80 procents kapacitet.

Den nya tekniken väntas implementeras i Volvo Cars nya generation elbilar och ger en rad fördelar.

Energitätheten och räckvidden bibehålls samtidigt som den förbättrade laddningstiden håller i sig under batteriets fullständiga livscykel. Dess hälsostatus påverkas inte heller. 

– Investeringen och det kommersiella partnerskapet med Breathe hjälper oss att ta itu med ett välbekant problem för elbilskunder och gör vår laddningsprestanda ännu mer konkurrenskraftig, säger Ann-Sofie Ekberg, vd för Volvo Cars Tech Fund, enligt ett pressmeddelande.

– Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor.

Tekniken i sig bygger i korthet på en adaptiv laddningsprocess som sker i realtid. Resultatet är en raskare och mer effektiv laddning med 15–30 procent enligt tester. 

Studie: V2G kan bli gynnsamt ekonomiskt
Annons
Annons
Rulla till toppen