Regeringen vill se lägre skatt på husbilar

Husbilar är stora, tunga och törstiga. Detta har lett till att malusbeskattningen blivit väldigt hög för flera modeller. Nu kan den kommas att tas bort. Husbilsägare kan komma att spara tusenlappar.
Annons

Malusbeskattningen som ger högre fordonsskatt de första tre åren har straffat husbilsägare extra hårt. Detta speciellt när NEDC-körcykeln byttes ut mot WLTP som ger högre utsläppssiffror. Detta är något som branschen har reagerat på och varit starkt kritisk till, vilket Teknikens värld har rapporterat.

Visserligen är husbilar stora och kräver en hel del bränsle, beroende på vad man jämför med förstås, men de flesta av dessa körs inte särskilt många mil per år. Att då beskattas utifrån samma grunder som personbilar som används mycket mer kan anses skevt.

– Husbilsbranschen är viktig för Sverige och husbilar innebär glädje och frihet för många människor. Samtidigt har skatten för husbilsägare ökat som en konsekvens av förändringar i hur man mäter fordons koldioxidutsläpp. Därför remitterar vi nu ett förslag som sänker skatten på husbilar, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Beslutet är ännu inte taget och det gäller att det finns reformutrymme för att skattesänkningen ska bli verklighet. Finansdepartementet har remitterat promemorian för att göra det möjligt att behandla förslaget.

Även befintliga bilar påverkas. Husbilar som redan har registrerats och levererats kommer få sin skatt sänkt, enligt Husvagns- och Husbilsbranchens Riksförbund. Det kan handla om skatt som sänks med flera tusentals kronor per år.

— Vi är mycket glada för att regeringen nu agerar och föreslår en sänkt skatt för alla husbilsägare. Enligt våra preliminära beräkningar, med reservation för att alla detaljer om förslaget ännu inte är kända, skulle det innebära en sänkt skatt för en genomsnittlig husbilsägare med mellan 5 000 och 8 000 kronor per år, säger Mikael Blomqvist, vd för Kabe, till Nyhetsbyrån Finwire.

Ändringarna ska kunna träda i kraft den första februari 2025. Om de nu blir verklighet.

Blir du sugen på att ge dig iväg på semester i bilen? Kika då på vår provkörning av och provsovning i Volkswagen California. Eller, om du vill komma billigare undan och inte har plats för två bilar kanske ett taktält är att föredra? Då har vi tagit oss med taktält genom Norge med ett av Thules alternativ.

Annons
Annons
Rulla till toppen