Därför överger Mercedes elbilslöftet

Ännu ett tecken på den avvaktande elbilsmarknaden är att Mercedes-Benz nu väljer att backa från målet att endast sälja elbilar efter 2030.
Annons

I en exklusiv intervju med Dagens Industri sprider svenske vd:n Ola Källenius ytterligare ljus på varför man väljer att låta avgasbilar leva vidare ett tag till. 

– Många av de som vi kallar ”early adopters”, alltså tidiga användare, har redan köpt sin elbil. Nu gäller det att komma åt massorna. Varje kund frågar sig: Vad är bäst för mig, vågar jag ta steget och kan jag ladda?

Det är först när elbilar landar på ett mer jämförbart pris med avgasbilar som de blir att räkna med på allvar på nybilsmarknaden. 

– Jag tror inte att någon kan säga med säkerhet när förbränningsmotorn kommer att försvinna och vi får 100 procent elektriskt. Folk vill inte reducera sin mobilitet, fortsätter han, enligt DI

I Mercedes-Benz nyligen publicerade årsrapport skriver de att de ”placerar sig för att kunna erbjuda produkter för olika kundgrupper, såväl helelektriska drivlinor som förbränningsmotor, långt in på 2030-talet”. 

Dock tillägger man att de är redo när marknaden slår om och är mogen för elbilar. ”Företagets fabriker är utrustade för att möta efterfrågan och är redo att ställa om när den helelektriska eran tar vid”. 

– Förra året sålde Mercedes-Benz 73 procent fler elbilar än året före, så vi är på väg uppåt, tillägger Ola Källenius, enligt DI.

– Men jag tror inte att vi kan dra en rak linje. Vi är på väg mot en nollemissionsvärld, men det kommer att dröja en hel del år. 

Med andra ord kommer Mercedes-Benz erbjuda avgasbilar ett tag till, bortom 2030. Samtidigt står man redo när marknaden är mogen för elbilar. 

Rekordlåg snittförbrukning för Vision EQXX
Annons
Annons
Rulla till toppen