BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart

Kinesiska Byd är på väg att lansera en ny kompakt elbil i hemlandet som skulle kunna bli en storsäljare i Europa. Likt mycket dyrare elbilar som Porsche Taycan, Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6 har den ett 800-voltssystem.

Annons
Annons

Den kinesiska elbilstillverkaren BYD Auto (en förkortning av engelska Build Your Dreams) finns sedan en tid tillbaka på den europeiska marknaden, och ifjol inledde man en riktig offensiv i vårt grannland Norge med suven Tang EV600. Man har även sedanen Han EV på gång till Europa.

Förutom bilar tillverkar man också en rad andra sorters elfordon, och märkets elbussar rullar idag på flera håll i Sverige.

Under årets bilsalong i Shanghai som hölls nyligen passade Byd på att visa mera av sin kommande ”e-platform 3.0” och en bil som ska bygga på den: kompaktbilen Dolphin (internkod EA1) som lanseras i Kina nästa år.

BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart
Kan inspiration ha tagits från Volkswagens ID-modeller, tro?

Det har därefter blivit lite svårt att hålla isär specifikationerna för plattformen och bilen, men vi ska göra ett försök. Plattformen har flera lovande drag, inte minst en 800-voltsarkitektur precis som Hyundai och Kias högintressanta tvillingpar Ioniq 5 och EV6 – för att inte glömma Porsche Taycan och Rimac Nevera.

Vad har det för betydelse då? Jo, en hög systemspänning är ett viktigt skäl att samtliga av ovan nämnda elbilar kan ladda ruskigt snabbt med en hög kW-effekt. Byd har för sin del inte delat någon sådan maxeffektsiffra för sin plattform men däremot ska den kunna ladda 15 mils räckvidd på 15 minuter.

BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart
Byd Dolphin mäter 4.070/1.770/1.570 mm (l/b/h), vilket är snarlikt mindre elbilar som Renault Zoe och Nissan Leaf.

Det är ingen rekordsiffra när amerikanska Lucid Air skryter med drygt 3 mil i minuten, men samtidigt lär Byds siffra vara mätt med ett helt annat sorts batteri: Litiumjärnfosfat, eller LiFePO4 (ofta förkortat LFP), som nu blivit vanligt i Kina.

Till skillnad från litiumjonbatterierna som de flesta elbilarna här i Europa idag använder är de billigare LFP-batterierna inte lika energitäta (Byd Autos egna ”Blade”-batterier är på 0,14 kWh/kg), men i gengäld är de stabilare och helt fria från bristämnet kobolt. Därför kan de hållas fulladdade utan risk för problem med livslängden – ett litiumjonbatteri ska annars helst hållas mellan 20 och 80 procent.

BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart
Interiören kan av pressbilder att döma konfigureras i en rad olika färger.

Idag går batteritypen, än så länge, bara att hitta i Shanghai-tillverkade Tesla Model 3 Standard Range+ här i Sverige, men fler modeller är på gång och även Volkswagenkoncernen vill använda LFP-batterier i sina instegsmodeller på sikt.

Två modeller – upp till 40,5 mils räckvidd

Tack vare att Kinas Industri- och informationsteknikministerium (MIIT) släpper data på alla bilar som typgodkänns i landet har vi redan en del data för Byd Dolphin som släpps i två modeller – Standard Range och Long Range. Båda kommer med en elmotor i bak på 95 hästkrafter (70 kW) och 180 Newtonmeter.

Standard Range ska ett mindre batteri på 30,72 kWh och en räckviddssiffra enligt den äldre, mer förlåtande NEDC-körcyklen på drygt 30 mil har cirkulerat i flera medier för den. Inte särskilt imponerande, men så ska prislappen börja på mycket billiga 100.000 kinesiska yuan i Kina, eller motsvarande 130.000 kronor.

BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart

Den dyrare Long Range-modellen bjuder istället på ett 44,93 kWh stort batteri som ska väga drygt 120 kg extra. NEDC-räckvidden för den, enligt samma källor som ovan, ska vara drygt 40 mil. Den kinesiska prislappen för den ska fortfarande vara relativt låg: 140.000 yuan, motsvarande ungefär 190.000 kronor.

Förmodligen skulle den senare av de två modellerna vara aktuell om modellen säljs i Europa på sikt. En kompakt elbil med 30–35 mil i räckvidd, gedigen snabbladdning och en prislapp på förmodligen drygt 250.000 kronor innan bonus – vad tror du, kan det säljas här också?

BYD Dolphin – Billiga kompaktelbilen ska kunna ladda 15 mil på en kvart
Annons
Annons
Rulla till toppen