Film: VW Golf 50 år – miljonmaskinen!

Med 37 miljoner tillverkade är Golf VW:s mest sålda modell genom tiderna. Hur ser framtidens Volkswagen Golf ut?
Annons

1974 tog Volkswagen ett rätt stort steg, från den bakhjulsdrivna kultbilen med luftkylning – folkabubblan – till en modern framhjulsdriven bil med tvärställd motor och vätskekylning: Volkswagen Golf.

2002 gick Golf förbi Beetle som den mest sålda VW-bilen genom tiderna och på den vägen är det nu med den åttonde generationens Golf. Det har byggts snart sagt alla typer av bilar på Golf-basen: Tre- och femdörrars halvkombi, cabriolet, kombi, sedan och förhöjd offroadare.

Drivkällorna har också varierat med allt från den första 1,4-liters bensinmotorn till sexcylindriga motorer, dieselmaskiner, turbo, G-kompressor, hybrider, laddhybrider och givetvis el. För att inte glömma de ikoniska insprutningsmotorerna i Golf GTi – som skapade en klass i klassen.

Golfs dominans var ett tag så stor att alla bilar i samma storlek fick finna sig i att vara en bil i ”Golfklassen”. Generationerna av Golf är också en resa i den moderna bilutvecklingen, mot allt säkrare och bekvämare bilar.

Men de senaste åren har Golf tappat lite av sin relevans eftersom suvar numera står för över hälften av försäljningen i Europa, samtidigt som Golf blev lite väl dyr för sitt eget bästa.

Men tro inte att Volkswagen kommer att ge upp Golfnamnet. Det finns planer bortom den nya laddhybriden som går tio mil på en laddning och intelligensboosten med Chat GPT …

Följ med till Österrike och Ice Race i Zell am See!

Nya Golf behöver ingen introduktion
50 år av Volkswagen Golf
Annons
Annons
Rulla till toppen