Opel Ampera-e: Räckvidd, teknik och laddning – här är alla fakta vi vet idag

Opel Ampera-e: Räckvidd, teknik och laddning – här är alla fakta vi vet idag

De senaste uppdateringarna är markerade med gul färg.

Opel Ampera-e är en helt ny elbil som ska säljas i Europa och som heter Chevrolet Bolt i USA. Det här är en stor satsning som inte får gå fel – föregångaren, som bara hette Ampera, var en bensinbil med räckviddsförlängare som aldrig blev någon storsäljare på den svenska marknaden. Nu är det nya tag som gäller, och Opels främsta fördel är att den börjat rulla på vägarna innan Tesla Model 3 – även om Opel råkat ut för problem med vissa problem vid lanseringen av Ampera-e. Läs mer om det längre ned.

I början av februari släppte Opel nya filmer på Ampera-e där det framgick att modellen har börjat byggas. Opel gör en stor sak av att Ampera-e "inte är något forskningsprojekt som ligger flera år bort", utan att den faktiskt produceras nu.

Plattformen som Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e bygger på ska ligga till grund för flera andra elbilar, har GM-chefen Mary Barra bekräftat.

Opel Ampera-e: Fakta

Opel Ampera-e är alltså en helt eldriven bil med ett batteripaket på 60 kWh som väger 435 kilo. 

En viktig detalj med Opel Ampera-e är att den är byggd som en elbil från grunden. Det innebär att bilens batteripaket har kunnat integreras i bilens struktur tidigt i utvecklingen. Eftersom batteripaketet är placerat längst ned i bilen sänks tyngdpunkten och det innebär bättre köregenskaper.

Opel Ampera-e har en systemeffekt på 150 kW (204 hästkrafter) och som vanligt med elmotorer kommer allt vridmoment (360 Nm) redan från start – inget behov av att varva eller växla, alltså. 0–50 km/h ska gå på 3,2 sekunder och 80–120 km/h går 4,5 sekunder. 0–100 km/h går på 7,3 sekunder.

Nackdelen jämfört med konkurrenten BMW i3 är att Opel Ampera-e väger hela 300 kilo mer. Det kompenseras alltså med mer effekt, mer vridmoment och större batteri, och viktskillnaden kan också förklaras med att Chevrolet och Opel inte använt lika mycket lättviktsmaterial (främst kolfiber) som BMW. Därmed kan priset hållas nere.

När det gäller batteriet skriver General Motors i instruktionsboken att det kan tappa upp till 40 procent av sin kapacitet under garantitiden (åtta år eller 16.000 mil). Det är betydligt mer än normalt i elbilar. Men det verkar som att texten står där för att komma undan de hårda reglerna om producentansvar i USA.

Enligt en ny rapport är Opelns amerikanska syskonbil, Chevrolet Bolt, betydligt billigare att bygga än väntat. Men General Motors går ändå back på att sälja Bolt. Rapporten visar också att Bolt är ordentligt mycket billigare att serva för ägaren än motsvarande bensinbil, en Volkswagen Golf. Utslaget på flera års ägande blir Bolt billigare att äga trots högre inköpspris.

Opel Ampera-e: Design

Opel Ampera-e är lite svår att placera storleksmässigt och har inte någon given konkurrent. Den är mindre än Volkswagen Golf, men den ger betydligt mer crossovervibbar. Den ser lite mer högbyggd ut men den går inte att klassa som en suv. Ampera-e är 17 centimeter längre än BMW i3.

Vi har inte provsuttit bilen än så vi kan inte ge något betyg om inredningen eller sittställningen. Enligt motorjournalisterna på Car and Driver som provkört Chevrolet Bolt kändes interiören inte särskilt lyxig.

"Kupén varken känns eller ser ut som en bil i 40.000-dollarsklassen. Det står klart att mycket av pengarna går till det där stora batteripaketet, som är utvecklat för att leva i upp till åtta år eller 16.000 mil, och inte till lyxdetaljer", står det i provkörningen.

Designen syftar också till stor del att sänka luftmotståndet. Det ger längre räckvidd. Bilens underdel är till exempel helt plan vilket ger bättre aerodynamik.

Opel Ampera-e: Utrymmen

Även om Opel Ampera-e inte är särskilt stor har den fått beröm för innerutrymmena. En eldrivlina tar mindre plats än en förbränningsmotor, som kräver växellåda och många andra detaljer. Det gör att paketeringen kan göras mycket smartare.

Opel Ampera-e: Uppkoppling

Opel samlar en del smarta funktioner för säkerhet och uppkoppling under namnet OnStar. Det innebär till exempel att bilen själv larmar SOS-centralen vid en olycka, och skickar med aktuell position. 

Infotainmentsystemet är helt nyutvecklat och har en 10,2-tumsskärm. Mitt framför föraren finns också digitala instrument med en åttatumsskärm som kan ställas i flera lägen och anpassas efter förarens önskemål. Infotainmentsystemet har stöd för Apple CarPlay och Android Auto. Bilen har också en WiFi-hotspot med trådlöst näverk för upp till sju enheter.

En annan smart detalj är att Chevrolet Bolt ska få uppdateringar över nätet. Bilens mjukvara ska alltså kunna uppdateras trådlöst utan att föraren måste köra in till verkstaden. Förmodligen innebär det också att europeiska syskonbilen Opel Ampera-e, som ska säljas här i Sverige, också får uppdateringar över nätet men det är inte bekräftat.

Opel Ampera-e: Laddning och räckvidd

Räckvidden tycker många är ett stort problem i dagens elbilar, även om de flesta elbilar redan idag skulle klara behoven för de flesta genomsnittliga vardagsbilister. Opel Ampera-e får en räckvidd på över 50 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln, men den är missvisande och alldeles för "snäll".

Vid verklig körning borde Ampera-e klara mellan 35 och 40 mils körning. Enligt den nya WLTP-körcykeln, som är mer realistisk än den nuvarande NEDC-körcykeln, ska Opel Ampera-e klara 38 mil.

Chevrolet Bolt har en räckvidd på 38 mil enligt den amerikanska EPA-körcykeln, och den ligger närmare verkligheten. I de första testerna har flera Chevrolet Bolt-förare lyckats komma mellan 30 och 38 mil med flera mils räckvidd kvar enligt färddatorn.

Opel Ampera-e går också att snabbladda, men det finns inget märkesspecifikt nätverk med snabbladdare som Teslas Superchargers. Ampera-e-ägarna får hålla sig till de vanliga snabbladdarna i Europa. Enligt Opel kan bilen laddas med 15 mils räckvidd (enligt NEDC-körcykeln) på en halvtimme, om snabbladdaren har en kapacitet på 50 kW.

"De allra flesta kommer bara behöva ladda den en eller två gånger i veckan", säger Pam Fletcher, chefsingenjör för Opel Ampera-e.

I april släppte Opel en så kallad "räckviddsräknare" som förstås är helt teoretisk, men som ändå kan vara intressant för att få en uppfattning om räckvidden.

När det gäller räckvidden kan Ampera-e visa tre olika räckviddssiffror: en i bästa fall (om föraren kör riktigt smart och planerar körningen), en i sämsta fall (om föraren gasar fullt och inte planerar körningen alls) och en beräkning utifrån förarens körvanor.

Som flera andra elbilar kan Ampera-e laddas upp genom att föraren bromsar. Systemet kallas bromskraftåtervinning och tar tillvara bromsenergin som annars skulle gått förlorad. Ampera-e har också en funktion som känns som att bilen "motorbromsar" när föraren släpper på gasen. Det går att ställa systemet i olika lägen med olika mycket "motorbroms". I det mest aggressiva läget kan bilen i princip köras utan att föraren använder bromspedalen. Det finns också en paddel på vänstra sidan av ratten för att aktivera extra "motorbroms" som laddar batteriet.

Opel Ampera-e: Fler detaljer

• Innerbackspegeln är i själva verket en skärm som visar området bakom bilen på ett mer överskådligt sätt än med en spegel. Det finns en 360-graders surroundvy som visar området runt omkring bilen, ovanifrån.

• Chevrolet Bolt får Michelins nya "självreparerande däck". Det handlar alltså inte om ett run flat-däck utan om däck med en gummiblandning som direkt reparerar hål som uppstår i däcket. Det är oklart om också Ampera-e får de här däcken.

• Som tillval till Chevrolet Bolt finns uppvärmd ratt, trådlös laddning av mobilen, dödavinkelnvarning, filhållningsassistans, parkeringsassistent, helljusassistent och Rear Cross-Traffic Alert som varnar om föraren backar ut ur en parkeringsplats samtidigt som det kommer bilar. Autobroms med fotgängarigenkänning är standard på den norska marknaden.

Opel Ampera-e: Pris

Priset för Opel Ampera-e i Sverige är inte officiellt än, men själva grundidén med bilen är att den ska bli överkomlig och göra elbilism tillgänglig för massorna. Chevrolet Bolt kostar 37.500 dollar före den amerikanska miljöbilsrabatten på 7.500 dollar. Därmed kommer den under den "magiska gränsen" 30.000 dollar.

Opel Ampera-e lanserades först i Norge, vilket inte är så konstigt med tanke på hur stor elbilsförsäljningen är på den norska marknaden. Priset hamnade först på 299.000 norska kronor men efter flera prishöjningar är det nu uppe i 359.900 norska kronor. Hela prislistan för den norska marknaden finns här.

Opel Ampera-e: Lansering

Svenska bilköpare får vänta längre än norska på Ampera-e. I Norge lanserades Ampera-e alltså under 2017.

Lanseringen av Chevrolet Bolt har blivit försenad i USA, men vad det innebär för lanseringen i Sverige för Ampera-e återstår att se. Norska köpare som lagt en beställning på Opel Ampera-e vittnar om långa leveranstider och om att norska Opel inte kan ge några exakta leveransbesked. Det skulle kunna innebära att Ampera-e blir försenad i Sverige, men svenska Opel uppger att det inte finns några andra planer än det som blivit offentligt tidigare – alltså att Ampera-e bör lanseras i Sverige 2018.

De första leveranserna av Opel Ampera-e till norska kunder sker under sommaren 2017. Norska Opel har fått ett "fyrsiffrigt" antal förhandsbeställningar på bilen, enligt Side 3.

Lanseringen av Ampera-e i Norge är igång, men vissa köpare som förbeställt ett exemplar larmar nu om att bilen blir försenad och Opel har svårt att ge något exakt datum. Opels norska pr-chef har svarat i en tråd på ett norskt elbilsforum.

Enligt obekräftade uppgifter till Dagens Industri kanske Opel Ampera-e inte kommer till Sverige. Anledningen ska vara att GM har problem att leverera den amerikanska syskonbilen Chevrolet Bolt i USA och att Opel nyligen sålts till Peugeot/Citroën, som har andra elbilsplaner. De här uppgifterna har inte bekräftats av Opel.

Opel har nu prishöjt Ampera-e med hela 45.000 kronor i Norge, och det gäller också för köpare som ännu inte fått sin bil levererad. Anledningen är att uppgörelsen med GM, som ju bygger Ampera-e i USA, ändrat avtalet med Opel. Flera köpare har hoppat av och vissa exemplar säljs dyrt i andra hand.

När Opel presenterade framtidsplanerna efter att ha blivit uppköpta av franska Peugeot/Citroën-koncernen nämndes inte Ampera-e alls.

Opel Ampera-e: Konkurrenter

Ingen konkurrent kan än så länge konkurrera med räckvidden i Ampera-e (åtminstone på papperet) men det finns flera elbilar som erbjuder nästan lika lång räckvidd, och som också är värda att överväga.

Bland konkurrenterna till Opel Ampera-e finns bland andra Renault Zoe, Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf, BMW i3 och Hyundai Ioniq.

Det finns också flera andra elbilar som fortfarande är på utvecklingsstadiet som du kan läsa om här.

Opel Ampera-e som tjänstebil

Med tanke på hur förmånlig en elbil kan vara som tjänstebil kan tjänstebilister säkert bli en viktig målgrupp för Ampera-e.

Elbilens förmånsvärde justeras först ned till en jämförbil utan motsvarande miljöteknik. Därefter sätts förmånsvärdet ned med högst 40 procent eller högst 16.000 kronor. I den nya budgetpropositionen föreslås att maxrabatten på 16.000 kronor, som en tjänstebilist kan få genom att välja en supermiljöbil, sänks till 10.000 kronor.

Elbilen kan också stärka företagets miljöimage.

Opel Ampera-e: Test

Första testet av Opel Ampera-e på norska vägar är redan avklarat. Vi testade nykomlingen mot Renault Zoe (41 kWh), Hyundai Ioniq Electric, BMW i3 och Volkswagen e-Golf. Läs testet här.

Opel Ampera-e: Mer läsning

Chevrolet Bolt vinner prestigefyllt pris: "En game changer"
Chevrolet Bolt officiell: 9 viktiga detaljer om nya elbilen
Häng med på provtur i Opel Ampera-e
Opel Ampera-e är kung på dragracing – klår alla Opels prestandabilar
Vi provkör Opel Ampera-e – räckvidd som räcker för de flesta


Håll koll på Opel Ampera-e och alla andra viktiga elbilsnyheter med vårt uppskattade nyhetsbrev.
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser fram emot att provköra Ampera-e.
251
15