Biljättarna utvecklar nytt infotainmentsystem med Google

Största nyheten är trådlösa uppdateringar över nätet.
Annons

De stora biltillverkarna har ett väldigt delat förhållande till Google. Å ena sidan står det klart att Google är bättre än biltillverkarna på att utveckla infotainmentsystem som är enklare och snyggare att använda än de flesta biltillverkare själva kan göra.

Men å andra sidan skulle det också kunna innebära att Google får ta del av enorma mängder data från bilarna – data som biltillverkarna helst av allt själva vill ha kvar och sälja till någon som betalar bättre.

Nu ska dock koncernsyskonen Renault, Nissan och Mitsubishi utveckla ett helt nytt infotainmentsystem tillsammans med Google, och det ska lanseras 2021.

Det nya systemet får flera viktiga nyheter jämfört med idag:

• Först och främst kommer samma system hamna i alla koncernens bilar, något som sparar en hel del pengar.

• Den största nyheten för bilägarna blir att systemet kan uppdateras trådlöst via nätet, och bilen kan köra en ”självdiagnos” för att hitta eventuella fel utan att ägaren behöver åka in till verkstaden. Det är dock oklart om hela bilens mjukvara kommer kunna uppdateras över nätet eller bara själva infotainmentsystemet.

• Systemet får också röststyrning med hjälp av Google Assistant. Det här är en trend i bilbranschen där till exempel Mercedes och BMW utvecklar egna röststyrda assistenter.

Annons
Annons
Rulla till toppen