Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent

Kyla, slask och asfaltrester kan göra det nästan omöjligt att få bilen ren på vintern. Men det finns några enkla knep som gör tvättandet både roligare och effektivare.
Annons

När det knappt går att känna igen bilen på parkeringen, då vet man att det är dags för en biltvätt. Men samtidigt är det inte så kul att tvätta när frostvinden biter och man vet hur svårt det är att få bilen ren från vintersmutsen.

Men följer du våra tips här nedan så blir tvättandet vintertid både roligare och effektivare. Vi delar upp tipsen i tre grupper:

1) Förbered bilen inför vintern och kylan.

2) Använd rätt avfettningsmedel.

3) Handtvätt med högtryckstvätt är effektivare än automattvätt.

Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
Duscha in gummilisterna runt dörrar och baklucka med silikonolja. Överdriv inte mängden. Nu minskar risken att dörrarna fryser fast när frosten kommer.

Förbered bilen inför vintern och kylan

Det kan låta lite småpräktigt men förbereder man sig inför vinterns kyla är väldigt mycket vunnet.

A) Vaxa bilen på hösten. En blank lack gör det mycket svårare för smutsen att fastna. Ännu bättre resultat får man av en lackpolering och lackskydd, utfört hos en bilrekondare.

B) Smörj in alla gummilister i dörrarna med silikon. Annars är risken stor att dörrarna fryser fast.

C) Smörj dörrlåsen med låsolja. Förhindrar frysning och stoppar till viss del att vatten tränger in i låsets mekanism.

D) Fyll på spolarvätska innan frosten slår till. Då hinner spolarvätskan nå bort även till bakrutan (på en kombi).

 

Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
Ett mycket effektivt, och enkelt sätt, för att hålla bilen ren på vintern är att vaxa lacken på hösten. Smutsen fastnar inte så lätt på en blank och rengjord lack.

Använd rätt avfettningsmedel

Vintersmuts ställer höga krav på avfettningsmedel. Välj de som är effektivast, se länkarna till vårt test av avfettningsmedel lite längre ned på sidan.

A) Kallavfettning fungerar dåligt på en våt bil. Om möjligt, vintertvätta bilen när lacken är torr – vilket gäller för både handtvätt och automattvätt.

B) Ibland måste man tvätta en bil som är våt från blöta vägar och då är alkaliska avfettningsmedel bäst. Alternativt naturavfettning, som ofta är förvånansvärt effektiv på blöta bilar.

C) Låt tiden hjälpa avfettningsmedlet. Spruta på medlet och vänta några minuter. Värme hjälper också till, en helt iskall bil är svårare att få ren och man kan behöva skölja den först för att få upp värmen i plåten.

D) Om du handtvättar, se till att stå på en spolplatta där avfettning och smuts samlas upp. Mikroavfettning är inte lämpligt vid en spolplatta, eftersom det löser avfettningsmedel i vatten.

E) Om det finns kvar små envisa tjärfläckar i lacken kan de lösas upp med en liten dusch universalspray, som exempelvis CRC 5-56 eller WD-40. Använd inte några andra, starka lösningsmedel för de kan ge fläckar på lacken.

 

Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
Borstarna i en automattvätt repar inte lacken. De kan rotera helt utan vatten mot lacken, utan att skada något. Men det är kletig smuts som fastnar i borstarna som är ”boven”. Då kan smutspartiklar fastna i de kleggiga borstarna och repa lacken. Det syns som längsgående, raka repor i lacken. En rätt inställd automattvätt med tillräcklig dosering av tvättmedel ska inte repa lacken. Foto: Bigstock.

Handtvätt med högtryckstvätt är effektivare än automattvätt

Maskintvätt eller handtvättvilket är bäst? Ett ämne för ständiga diskussioner, båda kan vara fel och rätt. Men just på vintern är handtvätt bästa alternativet.

A) Att vintertid handtvätta bilen med högtryckstvätt ger (nästan alltid) ett bättre resultat än maskintvätt. Inget ont sagt om en välskött automattvätt med rätt dosering av kemikalier, men det är inte samma sak som en manuell tvätt med högtryck.

B) Använd högtryckstvätt, det är bilägarens viktigaste verktyg när det handlar om tvätt. Spola noga och se till att få bort all lös smuts som till exempel kan gömma sig bakom lister och registreringsplåtar.

C) Upplöst smuts ska rinna av bilen över en ren yta. Därför ska en bil spolas av nedifrån och upp, annars finns risken att smutsen fastnar igen men ännu hårdare. Efter bilschampot sköljer man uppifrån och nedåt.

D) Hur man än blåser på med högtryckstvätten blir det alltid kvar en tunn smutshinna på lacken. Den avlägsnas med tvättsvamp och ett bra bilschampo. Använd rikligt med vatten och skölja svampen så att ingen smuts fastnar.

E) Använd en stor tvätthink med galler i botten, då stannar smutsen längst ner och hamnar inte i tvättsvampen.

F) En liten avslutande, extra dusch med låsolja kan behövas för att dörrlåsen inte ska frysa. Även om man oftast använder det fjärrstyrda centrallåset kan batteriet ”dö” på vintern och då måste man kunna använda nyckeln för att komma in i bilen och kunna ansluta startkablar.

Avslutningsvis kan vi tipsa om att man, för sinnesfridens skull, helst ska sänka ambitionsnivån på vintern. Det går inte att alltid ha en perfekt ren bil, vintertid. Men förbereder man sig (vaxa!) och följer våra tips ovan blir det både roligare och effektivare att tvätta bilen på vintern.

Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
I vissa tvätthallar finns det borstar med flödande vatten och vaxshampo. Här får man kontrollera noga att det inte finns smuts kvar från tidigare biltvättare. Foto: Bigstock.
Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
Det är stor skillnad på avfettningsmedel och det märks speciellt vintertid. Vårt test visa vilken avfettning som är effektivast (klicka på bilden för att hoppa till artikeln).

Avfettningsmedel kan delas upp i fyra grupper:

• Kallavfettning.

• Alkalisk avfettning.

• Mikroavfettning.

• Naturavfettning.

Kallavfettning (eller petroleumavfettning, som det benämns ibland) är en aromatisk lacknafta som är väldigt bra på att lösa upp fet smuts. Vinterns dubbdäck sliter upp tjära från asfalten som fastnar på lacken, och den feta smutsen är i princip omöjlig att lösa upp utan kallavfettning.

Alkaliskt avfettningsmedel är ett tvättmedel löst i vatten. Vissa alkaliska avfettningsmedel blandar olika tensider, alkoholer och vatten för att få en bättre produkt som rår på många typer av smuts. Alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt på en blöt bil och är som regel också rätt effektivt mot bromsdamm på fälgarna.

Mikroavfettningsmedel är en blandning av kallavfettning och alkaliskt avfettningsmedel. Blandningen kallas för en emulsion, då det är två medel som egentligen inte går att lösa i varandra. Mikroavfettningsmedel är som regel mycket effektivt vid rengöring men inte bra på en spolplatta med oljeavskiljare, då mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”smiter förbi” och hamnar orenat i avloppet. 

Naturavfettning är en produkt som tagits fram med fokus på miljöhänsyn. Oftast är det någon typ av alkaliskt medel som blandats med alkohol och vatten. Naturavfettning ska inte underskattas, de är som regel förvånansvärt bra och effektiva mot många typer av smuts.

 

Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
Supertvätt är effektivt på vintern men det tar bort tidigare vaxlager. Supertvätt är en blandning av avfettningsmedel, alkaliskt tvättmedel och vax. Rengör och återvaxar i ett moment.
Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
På vintern är det bäst att stå på en spelplatta, med högtryckstvätt. På sommaren, som på bilden, kan det vara både bra och dåligt med handtvätt respektive maskintvätt. Foto: Getty.
Guide: Biltvätt på vintern – följ våra tips för att få riktigt rent
En stor tvätthink med galler i botten är ett bra hjälpmedel. Smutskorn och småsten (usch!) hamnar i botten på hinken.
Annons
Annons
Rulla till toppen