Myndigheter gjorde razzia mot olagliga trafikskolor i Södertälje – flera misstänks för brott

Flera myndigheter gjorde en gemensam razzia mot olagliga trafikskolor i Södertälje. Det var som man misstänkte – den kriminella verksamheten är omfattande.

Myndigheter gjorde razzia mot olagliga trafikskolor i Södertälje – flera misstänks för brott
Myndigheterna stoppade ett 40-tal fordon i Södertälje med övningsförare.

Det var den 14 maj som polis, Transportstyrelsen, Trafikverket och Skatteverket gjorde en myndighetsgemensam insats i Södertälje. Syftet var att slå till mot olagliga trafikskolor och illegal körutbildning.

Från flera håll hade myndigheterna fått uppgifter om en omfattande verksamhet med olagliga trafikskolor och trafiklärare. Misstankarna visade sig stämma och under en dag kontrollerades ett 40-tal fordon med övningsförare. Fem av dessa misstänks nu för att bedriva illegal körutbildning.

Eleverna rapporterades för olovlig körning, vilket innebär att Transportstyrelsen återkallar körkortstillståndet. De illegala trafiklärarna rapporterades för tillåtande av olovlig körning. Dessa "lärare" kommer nu att granskas av Skatteverket och andra myndigheter.

Under razzian den 14 maj stoppade man även en märkt bil som var utrustad med röd skylt och var knuten till en företagslokal – trots det saknades tillstånd för att bedriva trafikskola.

Under dagen kontrollerades även om de övningsfordon som användes av trafikskolorna var registrerade. Här kunde myndigheterna konstatera att hälften av dessa fordon inte var anmälda till Transportstyrelsen som övningsfordon i yrkesmässig verksamhet.

Razzian i Södertälje bekräftar den bild som man fått om en utbredd problematik kring olagliga trafikskolor. Det kommer att följas upp med fler insatser från myndigheterna. Sedan 2016 samarbetar Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen för att stoppa olaglig förarutbildning.

Enligt Transportstyrelsen är det fortfarande en utmaning att uppskatta omfattningen av den olagliga förarutbildningen. Men man kan konstatera verksamheten går att koppla till den organiserade brottsligheten. Personer som går att knyta till brottsliga nätverk lurar körkortsaspiranter, speciellt de som inte behärskar svenska språket och inte känner till reglerna för att ta körkort:

"Vi ser den bilden även i en kundundersökning som vi har genomfört tillsammans med Transportstyrelsen tidigare i år," säger Kristina Hagberg på Trafikverket Förarprov. "Det finns personer som tror att de har vänt sig till en seriös utbildare men som har blivit lurade."

Sommaren 2018 dömdes för första gången en person för att ha drivit en olaglig trafikskola. Straffet blev 18 månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. Mannen fick också fem års näringsförbud.

 

Personer som går att knyta till brottsliga nätverk lurar körkortsaspiranter, speciellt de som inte behärskar svenska språket och inte känner till reglerna för att ta körkort. OBS – personerna på bild har inget med innehållet i artikeln att göra.

Bakom en övningsskylt kan det dölja sig en omfattande, kriminell verksamhet

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag känner till att det finns illegala trafikskolor i min kommun/stad.
28
19